LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Fælles Forandring - efterskolernes verdensmålsfestival

Efterskoleelever klippede sig skaldede for renere vand

Her er Daniel fra Baunehøj Efterskole ved at klippe en modig elev fra en anden efterskole. Daniel har sammen med sin ven Sigurd skabt en workshop ved navnet "Giv klimaet en skalle" der sætter fokus på bæredygtige frisurer og hårpleje.

Med verdensmål 6 arbejdes der for bæredygtig adgang og forvaltning af vand og sanitet for alle. Det kræver, at vi bliver langt bedre til at passe på det vand, der er til rådighed rundt om på kloden. Det har elever på Fælles Forandring flere løsningsforslag til.

I telt nummer seks skete der gennem festivallen en række forskellige workshops der alle omhandlede vand. En af dem handlede om, hvordan man kan rense vand. Det skal vi nemlig blive langt bedre til i fremtiden. Alt fra at indsamle og bruge regnvand til at fjerne saltet fra havvand og behandle vores spildevand. Men vi skal også gøre meget mere for at beskytte og genoprette de naturområder, hvor vandet, vi bruger, kommer fra. For det er i naturen - såsom skove og vådområder - at langt størstedelen af det vand, vi bruger kommer fra.

I en anden workshop kunne man "Giv klimaet en skalle" og lade sig klippe for at sætte fokus på renere vand. For uden hår - ingen shampoo og ingen kemikalier til at forurene vandet.

Hvis alle på verdensplan skal have adgang til rent vand, skal vi være bedre til at rense vandet. Her dyster tre elever om at bygge det bedste vandfilter. Eleverne har kun sand, jord, sten, flis og kulfilter til rådighed.
Det beskidte vand hældes ned i flaskerne. I konkurrencen i teltet om rent drikkevand og sanitet gælder om at have bygget det mest effektive vandfilter.
Humøret var højt og der var kampgejst i verdensmålstelt nummer 6; vand og sanitet. Vandfiltrene sammenlignes og deltagerne prøver efterfølgende at effektivisere deres filtre. Sågar så meget, at en enkel var på kanten til at snyde ved at bruge vand, der i forvejen var rent.
Senere på dagen i det samme telt med workshops om verdensmål 6, kunne man blive klippet skaldet. ”Giv en skalde for klimaet,” hed sloganet, for hvis man ikke har noget hår, bruger man ikke nogen hårprodukter, og så forurener man ikke vandet. Flere gæster tog imod tilbuddet mens eleverne kigger på.