Virksomheder skal tage ansvar alvorligt

Når danske virksomheder forsøger at skabe bedre arbejdsforhold hos deres underleverandører, skal de være opmærksomme på de lokale forhold, så de ikke gør mere skade end gavn. Her er det børnearbejdere i Indien. – Foto: .

En ny organisation, DanWatch, vil sørge for, at danske virksomheder tager deres sociale ansvar alvorligt, når de samarbejder med virksomheder i andre lande

DanWatch er navnet på en ny organisation, der vil gøre verden til et bedre sted. Organisationen, der blandt andet finansieres af Forbrugerrådet og WWF Verdensnaturfonden, har til formål at sørge for, at danske virksomheder overholder deres etiske forpligtelser over for samarbejdspartnere i u-lande.

Stadig flere danske virksomheder er begyndt at fokusere på deres sociale ansvar og markedsfører sig blandt andet på, at de har visse etiske retningslinjer og standarder. Men spørgsmålet er, hvor mange af virksomhederne, der rent faktisk overholder disse retningslinjer. Det er udgangspunktet for DanWatchs arbejde, fortæller journalist Benjamin Holst, der er en af grundlæggerne af organisationen.

Der findes ikke tal på, hvor mange af virksomhederne, der overholder deres egne etiske erklæringer, men det er mit indtryk, at rigtig mange af dem ikke gør, siger han.

I Norge etablerede man for godt 10 år siden et lignende vagtværn. Erik Hagen er en af medarbejderne, og hans erfaring er, at mange virksomheder lader det blive ved snakken.

Der er mange virksomheder i Norge, der ikke oplyser, hvem leverandørerne er, og så er det umuligt at se, hvem der har produceret varerne, og hvorfor de eksempelvis er så billige. Jeg har endda været ude for, at Made in China-mærkater blev revet af varer for at skjule deres oprindelse, fortæller han.

Jonas Eder-Hansen, der forsker i virksomheders værdier og ansvar på Handelshøjskolen i København, er til en vis grad positiv over for det nye vagtværn.

Det er sundt for virksomhederne at vide, at der er nogle, der kigger deres samarbejde med virksomheder i andre lande over skuldrene, siger han og fortsætter:

Men der er også en risiko ved at have sådan en politistyrke. Man risikerer, at de danske virksomheder reagerer overilet og afbryder forbindelsen til deres underleverandører, hvis der bliver sat fokus på dårlige arbejdsforhold. Og det kan for eksempel resultere i fyring af medarbejdere eller lukning af fabrikker.

joergensen@kristeligt-dagblad.dk