Virksomheder blander sig i ansattes opførsel: Fyld ikke kaffekoppen og hold på gelænderet

Læg godt mærke til, at der er spildt kaffe i underkoppen. Et godt eksempel på, at denne kaffekop ikke er fyldt i overenstemmelse med de regler, som Danisco har fastsat for medarbejdernes adfærd. Foto: Image Source/Huber & Starke/Image Source

Amerikansk virksomhedskultur breder sig på danske arbejdspladser, hvor medarbejdere får retningslinjer for adfærd

Amerikanske sikkerhedsregler er rykket ind i danske virksomheder, hvor medarbejdere ikke længere må fylde kaffekoppen helt op eller gå på trappen uden at holde fast i gelænderet, rapporterer DR Østjylland.

Det oplever medarbejderne blandt andet på Danisco i Aarhus, der er blevet solgt til den amerikanske kemigigant DuPont.

DILEMMA:Kan man være venner med chefen?

- Der kan ske mange ting. Man kan falde og snuble, og der kan ske ulykker, siger direktør Flemming Jensen til DR Østjylland.

Virksomheden har fået et sæt amerikanske sikkerhedsregler, som betyder, at medarbejderne ikke længere må fylde koppen, fordi man kan brænde fingrene eller spilde og lave farlig akvaplaning på gulvet.

- Den studsede vi da lidt over. Også at vi heller ikke længere må køre bil og snakke i mobiltelefon, selv om vi har bluetooth, siger Flemming Jensen.

Danisco er ikke alene om at skærpe sikkerheden med et internationalt regelsæt.

Hos vindmøllekoncernen Vestas, der har hovedsæde i Aarhus, må medarbejderne ikke gå på trappen uden at holde ved gelænderet.

På Aarhus Universitet er lektor ved institut for ledelse, Frances Jørgensen, ikke i tvivl om, at flere danske virksomheder i fremtiden vil læne sig op af internationale opskrifter, når medarbejderne skal passe på sig selv og hinanden.

- Der kommer flere regler, traditioner og måder at arbejde på fra udlandet.

- Det er ikke for at gøre arbejdet mere besværligt, men fordi virksomhederne oplever, at der er en risiko, og de vil gerne sikre deres medarbejdere bedst muligt, siger Frances Jørgensen til DR Østjylland.