Modelbureauer går efter anoreksiramte

Stockholms Center for Spiseforstyrrelser oplever i stigende grad, at modelbureauer tager kontakt til piger med spiseforstyrrelsen anoreksi. Foto: Powell John

Nordens største klinik for spiseforstyrrelser slår alarm, fordi centrets patienter flere gang er blevet kontaktet af et modelbureau. En livsfarlig udvikling, siger ekspert

For et par år siden stod 20-årige Angelica Karlsson uden for Stockholms Center for Spiseforstyrrelser og ventede på en taxa. Da kom en mand fra et af Stockholms største modelbureauer hen til hende og gav hende sit visitkort. Angelica Karlsson vejede på det tidspunkt så lidt, at hun var sygemeldt fra skolen og fik særligt kalorierige drikke fra lægerne på klinikken. Hun blev smigret over interessen og tænkte, at hun endelig var på rette vej med sin vægt.

Angelica Karlsson er langtfra den eneste anoreksi-patient, der er blevet kontaktet af modelbureauer, mens de var patienter på anoreksi-klinikken. Avisen Metro har afsløret, at klinikken flere gange har oplevet, at såkaldte spejdere fra flere model-bureauer har stået uden for hovedindgangen og ventet på, at de sygeligt tynde piger skulle komme ud.

Det er helt forkasteligt, for de ved, at når man er patient her, er man alt for tynd og bliver behandlet for spiseforstyrrelser. Det sender helt forkerte signaler om modebranchen, samtidig med at pigerne får forstærket deres kropsbillede, siger Anna-Maria af Sandeberg, der er overlæge og leder af centret til Metro.

LÆS OGSÅ: Jeg ønskede at forsvinde fra mig selv

Stockholms Center for Spiseforstyrrelser er Nordens største klinik med fokus på spiseforstyrrelser som anoreksi og bulimi, og centret har flere gange været i dialog med svenske modelbureauer om problemet. Anna-Maria af Sandeberg understreger, at langt de fleste i modebranchen kigger på, om kommende modellers såkaldte Body Mass Index, BMI, ligger i normalområdet, men at nogle bureauer agerer utroligt kynisk i jagten på modeller.

De vidste, hvornår pigerne gik på ture rundt i området og gik hen til pigerne med jobtilbud. Det er så uetisk, siger Anna-Maria af Sandeberg.

Klinikken lader nu ikke længere pigerne gå ud alene og har sat endnu større fokus på at styrke pigernes selvtillid og informere familierne om de mulige tilbud fra modelbureauer. Samtidig har medarbejderne flere gange konfronteret agenterne med pigernes alvorlige sygdomme, når de har mødt dem uden for klinikken.

Direktøren for den svenske gren af det internationale modelbureau Elite Model Management, Fredo Kazemi, er meget overrasket over agenternes interesse i anoreksiramte piger.

Det er amoralsk og forfærdeligt. Det er en umenneskelig adfærd at kontakte ano-reksiramte piger på den måde. Men tendensen går mod stadig tyndere modeller, og desværre bliver mange piger med spiseforstyrrelser selv tiltrukket af modebranchen. Jeg synes, at forældre, som oplever en så amoralsk adfærd, skal kontakte bureauerne, siger han til Svenska Dagbladet.

Metros afsløring har fået flere læger til at reagere mod modelbureauernes metoder. Overlæge på spiseforstyrrelsesklinikken i Lund Ulf Wallin siger til Svenska Television, at det er meget alvorligt.

Det er første gang, jeg har hørt tale om noget sådan her i Sverige, og det er ganske forfærdeligt. Det er livsfarligt at bekræfte alvorligt syge piger i, at de er perfekte, hvis de har en meget lav BMI. Jeg synes, modelbureauerne skal ransage sig selv og se, om de kan stå inde for deres metoder, siger han.