LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Mangel på søvn fører til uetisk adfærd

En gruppe amerikanske forskere har påvist en sammenhæng mellem søvnniveau og moralsk opførsel. De, der sover mindst, fristes lettere til uetisk opførsel i arbejdssituationer. Foto: .

Nyere forskning har påvist en sammenhæng mellem manglende søvn og uetisk adfærd

For lidt søvn er ikke godt for moralen og selvjustitsen. Folk der sover mindre, snyder også mere. Sådan forholder det sig i hvert tilfælde hvis man skal tro den nyeste forskning.

Som et led i en større undersøgelse af uetisk adfærd i en række forskellige arbejdssituationer, peger ny forskning nu på, at folk, der ikke får nok søvn, er mere tilbøjelig til at foretage uetiske handlinger end folk, der er udhvilede.

LÆS OGSÅ: Hængekøjer er bedst til luren

I et forskningseksperiment, ledet af Christopher M. Barnes på det amerikanske universitet Virginia Tech, valgte en gruppe af deltagerne at snyde med deres pointresultater i håb om at opnå personlige økonomiske fordele. Denne gruppe havde i gennemsnit sovet 22,39 minutter mindre end gruppen, der ikke snød.

Undersøgelsen peger dermed på, at kvantiteten af søvn hænger tæt sammen med evnen til selvkontrol jo mindre søvn, jo mindre selvkontrol.

Varigheden af ens søvn havde en ret stor effekt på, hvorvidt man snød, lyder det blandt andet i rapporten.

Forskerne bag undersøgelsen antyder dermed også, at ledere, der kræver resultater, der betyder at deres medarbejdere må blive oppe sent og arbejde uden søvn, vil gøre medarbejderne mere tilbøjelige til at snyde med deres resultater.