Kommuner millioninvesterer i tobaksfirmaer

Kan man tilbyde rygestopkurser, når man samtidig investerer millioner af kroner i tobaksindustrien? Det er i hvert fald, hvad flere kommuner gør. Foto: Igor Kovalchuk/colourbox

Flere af landets kommuner investerer i tobaksselskaber, men bruger samtidig millioner på rygestopkurser

Samtidig med at kommunerne bruger millioner af kroner på offentlige rygestopkurser, så tjener en række kommuner penge på at investere i store globale tobakskoncerner som Philip Morris og British American Tobacco.

Det viser en stikprøve i en række af landets største kommuners investeringer, som bladet Kommunen har foretaget.

LÆS OGSÅ:  Skal man selv kunne bestemme, hvordan ens pensionspenge investeres?

Københavns Kommune har investeret mindst 3,2 millioner kroner, Odense har for omkring tre millioner kroner og Horsens en million kroner.

Frederiksberg Kommune har investeret for cirka en kvart million kroner ud af kommunens samlede investeringer på cirka en milliard kroner, og formand for kommunens sundheds- og omsorgsudvalg, Flemming Brank (K) kan godt forstå, hvis nogle undrer sig:

- Jeg kan godt forstå, hvis nogen tænker, at det er dobbeltmoralsk. Vores motto i sundhedsudvalget er "det sunde valg".

- Og det hjælper vi ikke nogen med at træffe ved at støtte en tobaksindustri, der hvert år koster samfundet mellem tre og fire milliarder kroner, siger Flemming Brank til Kommunen.

Han mener ikke, at det forholdsvis lave investeringsbeløb er en undskyldning. Det afgørende er, at kommunen tjener penge på tobak samtidig med, at man sidste år brugte 780.000 kroner på at få folk til at droppe smøgerne.

- Det ligger på linje med, at vi ikke skal støtte våbenindustrien eller børnearbejde. Det er jo lige så skadeligt for samfundet, siger Flemming Brank til bladet.

Han vil nu undersøge mulighederne for at få udelukket tobaksselskaber fra kommunens investeringer.

Heller ikke formanden for sundhedsudvalget i Horsens Kommune, Charlotte Juhl Andersen (R), eller Københavns sundheds- og omsorgsborgmester, Ninna Thomsen (SF), bryder sig om de paradoksale investeringer.

- Tobak er skyld i flere tusinde dødsfald hvert år, og jeg mener ikke København skal blive ved med at investere i tobaksvirksomheder, siger Ninna Thomsen til Kommunen.

Hos Odense Kommune ønsker borgmester Anker Bøje (S) ikke at forholde sig til investeringerne.