Klap et barn: Danske turister tager på børnehjems-safari

France''s President and Union for a Popular Movement (UMP) candidate for 2012 presidential election Nicolas Sarkozy walks past a giant portrait Foto: ERNST VAN NORDE/

Flere rejsebureauer arrangerer udflugter til børnehjem som led i pakkerejser til eksotiske rejsemål. Dybt usmageligt og uetisk, lyder kritikken fra børneorganisationer

Fotografering og fri leg med forældreløse børn i fattige lande er blevet stadig mere populært blandt danskere, der ønsker at krydre den eksotiske solferie med lokale og sociale oplevelser. Derfor fletter flere rejsebureauer i dag besøg på børnehjem ind i programmet for luksusferier og rundrejser i lande som Indien, Burma, Thailand og Cambodja.

I bureauernes rejsebeskrivelser kan man læse, hvordan de rejsende danskere skal forberede sig på en hjertevarm oplevelse, hvor et par timer med leg og opmærksomhed vil blive taget imod med kyshånd.

Et uforpligtende ferieophold i fattige børns virkelighed er imidlertid både usmageligt og uetisk, lyder det fra børneorganisationer, der vil have bureauerne til at indstille børnehjemsturismen øjeblikkeligt.

LÆS OGSÅ:
Det gør en forskel, at det er små brune børn, vi kigger på, og ikke små lyserøde børn

Det kan kun gå for langsomt. Man skal jo bare forestille sig det omvendte billede, hvor udenlandske turister tager på guidede ture gennem Jylland og besøger institutioner for udsatte børn, for at se, hvor absurd det er. Der er jo ingen forskel på sådan en udflugt til et børnehjem og en til zoologisk have. Det er dybt usmageligt og uetisk, siger formand i Børns Vilkår Peter Albæk.

Han bakkes op af børnepsykolog i Red Barnet Anne-Sophie Dybdal, der forklarer, at en tæt trafik af turister ind og ud af i forvejen udsatte børns hverdag er skadelig og uacceptabel.

Det siger jo sig selv, at det her ikke er for børnenes skyld. De skal affinde sig med at blive kigget på og rørt ved af fuldstændigt fremmede mennesker. De bliver tingsliggjort og oplever, at de er til for, at andre kan lege med dem og måske se dem optræde. Det er meget alvorligt for de børn og helt uacceptabelt, siger Anne-Sophie Dybdal og tilføjer, at Red Barnet nu vil rette henvendelse til rejsebureauerne for at få dem til genoverveje børnhjemsudflugterne.

Rejsebureauerne, der blandt andet tæller Albatros Travel, Karavanerejser, Stjernegaard Rejser og MarcoPolo, arrangerer ture til børnehjem, der ofte drives udelukkende for frivillige midler. Flere finder kritikken fra børneorganisationerne arrogant.

Jeg synes, de fratager de lokale både kritisk sans og ret til selv at tage stilling. Turisterne inviteres indenfor, fordi de med donationer og øget opmærksomhed er med til at sikre fattige børn rent vand, skolegang, tøj og tag over hovedet. Besøgene foregår på en meget værdig og respektfuld måde og er en god oplevelse også for børnene, siger medejer af Karavanerejser Rikke Former.

LÆS OGSÅ: Cambodjas børn har ikke råd til privatliv

Hun bakkes op af pressechef i Albatros Travel, Steen Albrechtsen:

Vi er ikke ude på at klappe børn på hovedet. Vi vil vise et nuanceret billede af virkeligheden, og vi må bare konstatere, at pengene sidder løst, når vores rejsende ser børnehjemmene og forstår, at bidrag gør en forskel. Vi har lige afleveret en check på 110.000 kroner, som vores rejsende har samlet ind til et af de indiske børnehjem, vi samarbejder med. Det er et beløb, der rækker langt i et land som Indien, så det mener jeg ikke, man skal rynke på næsen ad, siger Steen Albrechtsen.

Den køber formand i Børns Vilkår, Peter Albæk, imidlertid ikke.

Det er et useriøst pseudo-argument og viser total mangel på respekt for i forvejen udsatte børn. At de er fattige og har brug for vores økonomiske hjælp, giver os ikke ret til at kigge på dem og få en oplevelse ud af det. Det bliver vi simpelthen nødt til at holde os for gode til, siger Peter Albæk.