Fair løsning i Danmark - og i verden

Der skal findes nye løsninger på områder som energi, råstoffer, fødevarer og i helt særlig grad vand, mener tre medlemmer af foreningen Nyt Europa Foto: Mads Jensen

Hvordan kan erhvervslivet, civilsamfundet og det politiske niveau i fællesskab fremme udviklingen af de løsninger, der er så stort et behov for i det 21. århundrede? spørger tre medlemmer af foreningen Nyt Europa

Heldigvis står de danske centrum-venstre-partier godt i meningsmålingerne. Et regeringsskifte synes inden for rækkevidde, og det er vi i Nyt Europa glade for.

Vi er også glade for, at der på sin vis ligger en "global erkendelse" i udspillet Fair Løsning. En erkendelse af, at vi lever i en verden, hvor der i Europa ikke længere er frit valg på alle hylder. De af os, der har kræfterne og kompetencerne, bliver nødt til at arbejde længere. Præcis det, Fair Løsning også handler om.

Så vidt så godt, men både fagbevægelsen, SF, S og R må nødvendigvis endnu længere med den globale erkendelse. Begge parter er oppe imod den dynamik, der ligger i de ubønhørlige krav om henholdsvis "flere stemmer" og "flere medlemmer".

Der er næppe oceaner af hverken medlemmer eller stemmer i den store debat om de udfordringer, der tårner sig op for Europa de kommende 10, 20 og 40 år. Det bliver udfordringerne bare ikke mindre af. Tværtimod.

Der er derfor brug for et parallelt spor. Vi forstår godt, at den store debat om fremtidens verdensorden – eller mangel på samme – ikke just er temaet, der skal blæses ud på diverse reklamesøjler og via helsides- annoncer. Mindre kan gøre det. En passende begyndelse kunne være, at de progressive kræfter i Danmark, som også tæller CSR-orienterede virksomheder, skyder en vedvarende proces i gang, som netop skal munde ud i løsninger, hvor solid indtjening og en bedre verden går hånd i hånd. S, SF og R bør tage initiativet.

Vi ved, at der skal findes nye løsninger. Ikke kun på energiområdet, men også når det handler om råstoffer, fødevarer og i helt særlig grad vand. Halvdelen af jordens befolkning vil i 2030 opleve vandmangel, hvis der ikke handles i tide. Mange problemknusere er i gang overalt i verden. Eller som direktøren i virksomheden Aquaporin, Peter Holme Jensen, siger: "Asien skriger på vandrensningsteknologier." Venturekapitalisten Steve Jurvetson forudser da også, at vandrensning bliver fremtidens "billion-dollar-market".

Område for område må vi i tide spotte Europas og verdens problemer og ikke tøve med at sætte den store brainstorm i gang for at udvikle de rette, smarte løsninger. Hvordan kan erhvervslivet, civilsamfundet og det politiske niveau i fællesskab fremme udviklingen af de løsninger, der er så stort et behov for i det 21. århundrede?

I Danmark er det klart, at den politiske dynamik i denne bestræbelse ikke kan komme fra regeringspartierne, og da slet ikke fra regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti. S, SF og R må frem på banen – inden næste valg til Folketinget.

Søren Winther Lundby, Emil Lillelund og Kristoffer Hecquet er alle medlemmer af foreningen Nyt Europa