Debat

Vi skal lære de unge at fejle

De unge i dag skal nå at blive perfekte og lykkelige, før de bliver voksne. Det giver ikke plads til at fejle. Forfatter Ditte Wiese gør status. Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix

Forfatter Ditte Wiese sætter fokus på det præstationspres og de underliggende krav til perfektionisme samfundet udsætter de unge for i dag.

”Det var også hårdt, da jeg var ung.”

”Er de ikke lidt sensitive?”

”Hvad piber de for, de har jo alle muligheder i hele verden. Nej, da jeg var ung …”

Sådan lyder det jævnligt, når jeg diskuterer unges liv og trivsel. Og hvis jeg trækker statistikkerne frem, viser de, at knapt hver tredje mellem 16 og 24 år har et ”højt stressniveau” ifølge Den Nationale Sundhedsprofil. Hvis vi kigger isoleret på pigerne, så er tallet 39,7 %.

Og reaktionen er ofte bare, at de jo kan logge lidt af Instagram og blive bedre til at sige pyt.

Alle muligheder i hele verden
Jeg tror, de færreste over 30 år reelt kan sætte sig ind i, hvordan et ungeliv er i dag. Vel kan vi se på det udefra, og vi har jo også travlt, og er da også med på de sociale medier.

Vi knoklede også for at få en uddannelse. Flere af os også om natten med afleveringer. Men verden har ændret sig. Hver ting måske ikke meget, men summen. Og ja, de unge har alle muligheder i hele verden. Hvis bare de arbejder for det, så kan de lige, hvad de vil. Kan de ikke?

Det bliver meget komplekst for hjernen at træffe valg, når der ingen begrænsninger er. Og når vi siger til de unge, at de blot skal arbejde for det, så må det jo være en fejl, når de ikke lykkes. Når de ikke får de gode karakterer. Når de ikke trives på studiet eller med vennerne. Når de ikke ved, hvad de skal og vil og kan. Så må de jo være en fejl. Ikke?

Vi lærer de unge, at de skal testes helt fra børnehaven. At de skal vælge og passe ind i systemer. At de kan alt, hvis de knokler for det. At vi har banet vejen for dem i mange generationer.

Lad os lytte til de unge
Men vi lærer dem aldrig at fejle. Vi glemmer at lære dem, at valg sjældent er endegyldige. At livet ændrer sig og man bliver klogere, og det derfor er nødvendigt at revidere sine valg og gå nye og andre veje.

Vi får aldrig sagt til dem, at det ikke handler om det perfekte eller uperfekte, om at vælge eller fejle – det handler om at leve. Hele livet og ikke først når man har gennemført sin uddannelse, fået det rigtige job, det fede sted at bo, den ordentlige ægtefælle, de 1,79 børn, den flade mave, den miljøkorrekte bil.

Og: i livet begår man fejl. Det handler om, hvordan man håndterer dem. Og det har man ofte brug for hjælp til.

Lad os lytte til de unge, lade dem fejle og hjælpe dem når de gør det. Og lad os vise dem, at vi heller ikke ufejlbarlige. At livet er besværligt – og fantastisk.

Ditte Wiese har lige udgivet ungdomsbogen ”Og så drukner jeg...” på forlaget CarlsenPuls.

Forfatter Ditte Wiese. Foto: Espen Suell