Fælles Forandring - efterskolernes verdensmålsfestival

Unge vil køle huse ned på en bæredygtig måde

Fælles foto (fra venstre): Robert Iversen, Astrid Parlo, Tille Frederiksen, Cecilie Oddershede, Tobias LN, Gustav Chappell og Sebastian Schiøtz. Foto: Julie Kragelund Toft Wellejus

Det 7. verdensmål hedder bæredygtig energi, og det går ud på at skabe energi på en grøn måde, og derved skære ned på forureningen og CO2 udledning. I telt nummer syv til Fælles Forandring - efterskolernes verdensmålsfestival havde to efterskoleelever et meget konkret forslag til at hjælpe dette verdensmål på vej.

På Fælles Forandring - efterskolernes verdensmålsfestival, som Flakkebjerg Efterskole holdt d. 28. maj, var der opsat 17 telte. Hvert telt repræsenterede et verdensmål. På selve festivalen deltog seks sjællandske efterskoler og i alt 550 elever, som hver bidrog med lærerigt indhold om verdensmål.

I telt 7 står Mads og Fabriel, som har arbejdet på en skitse til, hvordan man kan bruge jorden til at varme og køle huse ned. ”Det kan godt fungere,” fortæller de begejstret.

Mads og Fabriel forklarer, hvordan deres projekt vil kunne gøre en forskel i lande, hvor der er store temperaturforskelle. Dette skyldes, at projektet kun kan fungere, hvis der er koldt om natten, så man vil kunne bruge det kolde grundvand til at køle huset ned om dagen ved at opbevare det i en isoleret tank.

Om dagen ville samme metode blive brugt til at transportere det opvarmede vand fra jorden op i en anden tank. Det kolde og det varme vand er to separate systemer, men er styret af den samme computer. Hvis det er for koldt om dagen, kan man bruge solceller eller vindmøller til at varme vandet op.

”Men altså, det ville være relativt dyrt. Og det kommer jo til at koste, hvis man skal implementere sådan et system. For det kommer jo an på, hvor nemt det er at få fat i materialer til projektet i de forskellige lande. Men jeg vil sige, at i et land som Afrika, hvor det er ret aktuelt, ville jeg gætte på at man kan få det implementeret for omkring 120.000 kroner, måske lidt under,” fortæller Mads.

Så der skal altså skydes nogle penge ind i projektet, hvis det skal lykkes. Men det gode ved dette system er, at det er ret bæredygtigt og godt for klimaet. Og så er det godt økonomisk på længere sigt. Det er en ret dyr startkapital, men efter nogle år kan det godt betale sig.

Elevernes idé er blot et forslag til, hvordan vi kan nå et skridt tættere på verdensmål nummer 7 før 2030 - og indtil da fortsætter vi med at slukke for strømmen når vi ikke bruger den.

Mads og Fabriel forklarer om deres idé til at køle huse ned på en bæredygtig måde. Foto: Julie Kragelund Toft Wellejus