Portræt

Syg italiensk politiker kæmper for retten til dødshjælp i eget land

Den italienske politiker Emma Bonino - her fotograferet i 2013 - kæmper nu mod kræft og argumenterer for, at Italien vedtager en lov om livets afslutning. -

Tidligere udenrigsminister Emma Bonino har kræft og bruger nu en stor del af sin tid på at argumentere for aktiv dødshjælp

Hun er i gang med en hård og seks måneder lang omgang kemoterapi. Alligevel sidder hun dér, i det ene tv-program efter det andet, med en blond paryk eller blå turban, og fortæller om sin kræftsygdom. Og advokerer med sit eget liv for retten til frit at kunne vælge sin død.

Emma Bonino, der fylder 67 år på mandag, er en højt respekteret og af mange elsket politiker i et land, der ellers generelt afskyr den politiske klasse. Hun har gennem årene haft utallige poster, blandt andet som EU-kommissær, -parlamentariker og senest udenrigsminister indtil for et år siden, og hun har trods sit politiske ståsted et godt stykke ude på venstrefløjen altid formået at høste anerkendelse fra de fleste sider. I 2013 udråbte meningsmålinger hende for eksempel til italienernes favorit til posten som præsident for republikken. Da den post blev besat for en måned siden af Sergio Mattarella, havde Emma Bonino fået konstateret lungekræft, en knude i venstre lunge, som hun nu på typisk vis bekæmper med alle midler.

”Jeg er ikke min kræftknude,” som hun erklærede, da hun fortalte om sygdommen på sit partis radiokanal, ”og jeg har i sinde at fortsætte med at lave politisk arbejde.”

Og en del af dét er altså at kæmpe for at Italien får en lov om retten til livstestamente og aktiv dødshjælp. Sammen med sine partifæller fra Radicali (De Radikale) indsamlede hun i 2013 de nødvendige underskrifter for at få fremsat et lovforslag om eutanasi, der er ulovligt i Italien. Men parlamentet har aldrig taget det op. Som hun har beklaget utallige gange den seneste måned, når hun er blevet interviewet, ”så er politikerne ikke klar. De halser - som dengang med abort og skilsmisse - langt efter befolkningen”.

”Mange politikere har skrevet eller sendt en sms til mig og ønsket mig god bedring. Jeg har svaret dem alle: Tak - men nu er det på tide at få lavet en lov om livets afslutning, der kan sætte en stopper for den ydmygelse, det er at være nødt til at tage til Schweiz. Ingen har svaret,” siger Bonino.

Emma Bonino er kendt som en person, der altid har holdt sit privatliv for sig selv.

”Jeg har aldrig været gift, selvom jeg har haft to store kærligheder i mit liv,” fortalte hun dog forleden til den italienske avis La Repubblica, hvor hun også erklærede at have haft ”et fantastisk liv”.

Hun kalder sin kræftknude for ”bæstet” og siger, at hun ved, at hun i disse måneder skal tage kampen op med ”ham”:

”Og så får vi at se, hvem der vinder.”

Premierminister Matteo Renzi ville indstille hende til posten som FN's chef for nødhjælp, men hun har måttet takke nej.

”Jeg kan ikke, når jeg ikke ved før i april eller maj, hvordan det ser ud med mig,” siger hun.

Men hendes kalender er stadig fyldt med aftaler, og hun har netop accepteret at blive leder af den internationale tænktetank ECFR sammen med den svenske politiker og tidligere minister Carl Bildt.

”Min fødselsdag har jeg tænkt mig at fejre i Tunesien,” fortalte hun for et par uger siden.

Hun vil deltage i et arrangement mod omskæring af kvinder, en af hendes mærkesager de senere år, som retten til fri abort var det i de unge år. Hun har rejst verden rundt og blandt andet været i Afghanistan, hvor hun i sin tid blev arresteret af Taleban. Den turban, hun benytter nu, hvor hun har tabt håret, har hun lært at knytte på en rejse til Mali.

”Har du virkelig selv gjort det? Med dine egne hænder?”, spurgte en mandlig studievært hende forleden.

”Ja, hvad havde du tænkt dig,” svarede hun:

”Det er ikke så nemt at gøre med fødderne.”