Global debat

Reagensglasbørn har bedre forældre

”Når du tænker over det, er forældrene i de familier personer, som ofte er gået gennem flere års fertilitetsbehandling, og som har mødt en omfattende social misbilligelse og nogle gange begge dele. Så kun de, der virkelig vil have et barn, holder ved," siger familieforsker. Modelfoto

IVF-forældre og homoseksuelle forældre er ofte bedre til at opdrage børn, fordi de har gået så meget igennem for at få et barn, at de er bedre forældre, når det endelig lykkes, mener familieforsker

Hvad der begyndte som et offentligt skænderi mellem de italienske designere Dolce & Gabbana og den britiske popstjerne Elton John, har udviklet sig til en bredere debat om, hvem der er de bedste forældre: traditionelle mødre og fædre, der har fået deres børn ad naturlig vej, eller forældre, der er blevet hjulpet på vej ved hjælp af teknologi.

I et interview med det italienske magasin Panorama sagde de to designere, at IVF-børn (børn, der er kommet til verden ved hjælp af kunstig befrugtning) var ”syntetiske”. Det fik popsangeren Elton John, der sammen med sin ægtemand, David Furnish, har to sønner født af samme rugemor, til at opfordre til en boykot af tøj fra de to italienske designere - men fremkaldte også mere generelle reaktioner. En af dem er kommet fra Susan Golombok fra center for familieforskning ved Cambridge Universitet. Hun siger, at IVF-forældre og for den sags skyld homoseksuelle forældre ofte er bedre til at opdrage børn, fordi de såkaldte ”nye familier” netop har gået så meget igennem for at få et barn, at de er bedre forældre, når det endelig lykkes.

”De kan ikke få børn ved et uheld, det er bare ikke muligt, så alle de børn er planlagte og ønskede,” siger hun til The Sunday Times.

”Når du tænker over det, er forældrene i de familier personer, som ofte er gået gennem flere års fertilitetsbehandling, og som har mødt en omfattende social misbilligelse og nogle gange begge dele. Så kun de, der virkelig vil have et barn, holder ved,” mener hun.

Kommentator Bryony Gordon vurderer i avisen Daily Telegraph, at det er en problematisk diskussion, fordi mange mener, at børn skal vokse op med en mor og en far.

”Men at sørge over, at de traditionelle familieværdier er døde, synes fjollet, når du sætter dig ned og tænker over, hvad de værdier var. Homoseksuelle mænd har rent faktisk fået børn siden tidernes morgen. Det er blot takket være den allestedsnærværende fokusering på 'de traditionelle familieværdier', at de har følt, at de var nødt til at forestille, at de var forelsket i en kvinde,” skriver hun.

DE TO ITALIENSKE stjerne-designere Domenico Dolce og Stefano Gabbana, som selv er homoseksuelle og i mange år dannede par, argumenterede i interviewet med Panorama med, at undfangelsen af et barn bør være en kærlighedsakt.

”Du er født af en mor og en far - eller det er i det mindste, hvordan det burde være. Jeg kalder børn født ved kemi for syntetiske børn. Livmoder til leje, og sæd valgt fra et katalog,” sagde Domenico Dolce.

”Familien er ikke et modefænomen. Der er en overnaturlig følelse af at høre til,” supplerede Stefano Gabbana.

Kommentarerne i det italienske magasin spredte sig hurtigt, og fik ikke mindst den ligeledes homoseksuelle Elton John til at ryge op i det røde felt.

”Hvor vover I at kalde mine dejlige børn for syntetiske. I skal skamme jer over at pege jeres små fordomsfulde fingre ad IVF - et mirakel, der har gjort det muligt for talrige kærlige mennesker, både hetero- og homoseksuelle, at indfri deres drøm om at have børn. Jeres forældede tankegang er ude af trit med tiden, ligesom jeres modetøj er,” skrev Elton John på Twitter, hvor han også opfordrede til en boykot at det italienske designerpar.

I den ophidsede debat, der fulgte på de sociale medier, var det Elton John, der kom ud som den moralske sejrherre. Stefano Gabbana har siden forsøgt at lægge låg på debatten.

”Vi har en stærk tro på demokratiet, og her er ytringsfriheden essentiel. Vi har talt om den måde, som vi ser på verden på, at det var ikke vores intention at gøre os til dommere over andre menneskers valg. Vi tror på frihed og kærlighed,” siger han ifølge avisen Daily Mirror.