Hollandske læger rykker grænsen for aktiv dødshjælp
Dansk lægeformand kalder det skræmmende, at dødshjælp er blevet så normalt, at hver femte hollandske læge er villig til at hjælpe folk, der blot er trætte af livet
Holland er et af de få europæiske lande, der tillader aktiv dødshjælp, og grænsen for, hvilke mennesker hollandske læger vil yde aktiv dødshjælp til, rykker sig konstant. Det er netop blevet underbygget af en undersøgelse blandt 1465 praktiserende læger og læger med ekspertise i ældrepleje, foretager af VU universitetet i Amsterdam og offentliggjort i det internationale lægevidenskabelige tidsskrift Journal of Medical Ethics.
Mest markant viser undersøgelsen, at omkring hver tredje læge nu siger, at de vil være villige til at hjælpe personer, som ikke er livstruende syge, men lider af tidlig demens, psykiske sygdomme eller blot er trætte af livet.
Specifikt på det sidste spørgsmål svarer 18 procent, at de er villige til at hjælpe, mens to procent i den anonyme undersøgelse siger, at de har hjulpet folk til at dø, som ikke led i medicinsk forstand.
Aktiv dødshjælp eller eutanasi har været lovligt i Holland siden 2002, og antallet af hollænderne, som vælger at få lægehjælp til at dø, var i 2013 4829 personer.
I Danmark siger lægeforeningen klart nej til enhver form for aktiv dødshjælp. Sporene fra Holland skræmmer, og Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen i Danmark, frygter, at forskellige former for aktiv dødshjælp bliver endnu et normalt redskab i lægetasken.
”Disse hollandske læger kan være blinde for, hvad de har gang i. For dem er det måske blevet så normalt at være den, der har retten til at tage liv. Men det er ikke vores ret som læger at frarøve nogle livet. Den normalitet, der kommer ind i det, er skræmmende,” siger Mads Koch Hansen, som i samtaler med hollandske læger, som han ellers deler værdier med, oplever, at de i spørgsmålet om dødshjælp har en helt anden grænse.
I forhold til tidligere undersøgelser, som har forholdt sig til spørgsmålet om aktiv dødshjælp ud fra en mere holdningsmæssig tilgang, handler den nye undersøgelse om, hvad de enkelte læger selv har medvirket eller er villige til at medvirke til.
Mads Koch Hansen mener, at det største problem i Holland er, at grænsen hele tiden rykker sig.
”Fra at være en mulighed for habile individer, som var uafvendeligt døende og havde givet et informeret samtykke, rykker de grænser sig hele tiden, og der bliver nu talt om demente og stærkt handicappede. De har besluttet et, men den grænse bliver hele tiden udfordret, og det er ikke længere muligt at afgrænse den gruppe som har ret til aktiv dødshjælp,” siger Mads Koch Hansen.