Efter rapport: Lande angriber USA's moral

I forbindelse med rapporten er dette billede kommet frem, der tilsyneladende viser en fængselsfange, der er bundet og med hætte imens en hund truer. The Washington Post afslørede også et billede af en amerikansk soldat, der holder en nøgen fange i snor i det irakiske fængsel, Abu Ghraib. Foto: AFP

USA's modstandere ser CIA-rapport som et bevis på amerikansk dobbeltspil om menneskerettigheder

USA's moralske overlegenhed står for fald. Sådan lyder reaktionen i lande som Kina, Iran og Rusland efter denne uges opsigtsvækkende offentliggørelse af et resumé af en senatsrapport om den amerikanske efterretningstjeneste CIA. Rapporten afdækker tjenestens brutale forhørsmetoder af terrorfanger efter angrebet mod USA den 11. september 2001.

Det cirka 500 sider lange resumé konkluderer blandt andet, at CIA brugte metoder som vandtortur, skinhenrettelser og trusler med boremaskiner i forbindelse med afhøringer af terrormistænkte. I senatetsrapporten står der desuden, at efterretningstjenesten vildledte de amerikanske politikere om torturens omfang og resultater.

Rapporten underminerer USA's forsøg på at agere som moralens globale vogter, lyder det nu fra lande, der ofte er genstand for amerikansk kritik. USA er ”hverken en egnet rollemodel eller en kvalificeret dommer på menneskerettighedsspørgsmål i andre lande, som det ellers hævder at være,” skriver eksempelvis Kinas officielle nyhedsbureau Xinhua.

”USA bør rydde op i sin egen baghave først og respektere andre landes ret til at løse deres problemer selv,” fremfører Xinhua.

Samme toner lyder fra Iran, hvor den øverste religiøse leder, ayatollah Ali Khamenei, betegner den amerikanske rapport som ”beskæmmende”.

”De gør krav på menneskerettigheder og tramper på principperne i fængsler, i samspillet med andre nationer og selv over for deres eget folk,” skriver Khamenei på Twitter.

I sin reaktion på rapporten angriber det russiske udenrigsministeriums ombudsmand for menneskerettigheder, Konstantin Dolgov, den amerikanske præsident, Barack Obama, for ”ikke at have løftet en finger” for at straffe de ansvarlige for de grove overtrædelser af menneskerettighederne, der blev godkendt under Obamas forgænger, George W. Bush.

”Det har yderligere plettet USA's allerede plettede menneskerettighedsomdømme,” skriver han på Twitter.

USA høster imidlertid også nogen ros for sin åbenhed omkring de lyssky metoder. I Storbritannien kalder den toneangivende avis The Guardian eksempelvis rapporten for ”en milepæl” i afsløringen af omfanget af CIA's brug af ”brutale og in-effektive torturmetoder”. USA's åbenhed omkring landets torturmetoder er trods alt bedre end at skjule sandheden, som kritikerne af USA er kendt for. Landets venner har dog også udtrykt utilfredshed med CIA's afhøringsmetoder. For eksempel Storbritanniens premierminister David Cameron:

”Lad mig gøre det helt klart: Tortur er forkert. Tortur er altid forkert,” sagde han på et pressemøde i Tyrkiet i går, hvor han er på besøg for at diskutere kampen mod den ekstreme islamistiske bevægelse Islamisk Stat.

Globale menneskerettighedsorganisationer opfordrer nu til, at de, der var ansvarlige for USA's brug af tortur, straffes.

”Tiden er inde til at gøre regnskabet op. Det kræver en fuldstændig undersøgelse, retsforfølgelser og oprejsning og hjælp til ofrene. Ingen, uanset hvor højt i hierarkiet, står over loven,” lyder det i en udtalelse fra Amnesty International.