Aborttal sætter bundrekord i USA

Nye tal bekræfter en mangeårig tendens til støt dalende aborttal i USA, hvor abortraten steg skarpt op igennem 1970'erne og 1980'erne og derpå styrtdykkede fra begyndelsen af 1990'erne.

Abortraten i USA er den laveste siden 1973, hvor den amerikanske højesteret gjorde fri abort lovlig

Andelen af amerikanske piger og kvinder, der vælger at afslutte en graviditet med abort, er faldet til sit laveste, siden Højesteret lovliggjorde indgrebet i 1973.

Det viser en rapport fra den amerikanske sundhedsmyndighed Centers for Disease Control and Prevention, CDC, (Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse).

Ifølge CDC blev der i 2011, hvorfra de seneste tal stammer, udført 730.322 aborter i de 47 delstater, som er omfattet i rapporten. Det svarer til 13,9 aborter for hver 1000 amerikanske kvinder i alderen 15-44 år og er et fald på fem procent fra året før.

Tallet bekræfter en mangeårig tendens til støt dalende aborttal i USA, hvor abortraten steg skarpt op igennem 1970'erne og 1980'erne og derpå styrtdykkede fra begyndelsen af 1990'erne.

Abortmodstandere og -tilhængere har forskellige forklaringer på fænomenet.

Tilhængere af retten til abort fremfører, at flere kvinder undgår uønskede graviditeter, fordi de har fået bedre adgang til nem og effektiv prævention, og fordi den økonomiske krise afskrækker dem fra at sætte børn i verden. Det første argument bakkes op af rapporten fra CDC, der fremhæver øget adgang til prævention som den mest effektive metode til yderligere at nedbringe antallet af aborter i USA.

Abortmodstanderne tilskriver derimod udviklingen de love, der i mange delstater vanskeliggør abort ved eksempelvis at presse abortklinikker til at lukke eller at afskrække abortsøgende kvinder ved at stille en lang række betingelser for svangerskabsafbrydelse. Siden midtvejsvalget i 2010, hvor det republikanske parti sikrede sig solide flertal i en række delstatsparlamenter, er antallet af disse lokale antiabortlove vokset voldsomt i USA.

”Antiabortbevægelsen er ved at vinde,” siger Randall O'Bannon, der er forskningsdirektør for anti-abortgruppen National Right to Life Committee (Komiteen for National Ret til Liv).

Andre peger på, at de faldende abortrater skyldes samfundsmæssige forandringer, der gør amerikanske kvinder af alle racer og socialklasser langt mere villige til at blive mødre uden for ægteskabets rammer, når de bliver ufrivilligt gravide. Ifølge CDC blev 41 procent af amerikanske spædbørn i 2011 født af ugifte mødre, hvilket er en tidobling siden 1990.

Siden 1990 er ægteskabets status som det grundfjeld, samfundet er bygget på, aftaget blandt de mindst velstående to tredjedele af USA's befolkning, konstaterer den konservative kommentator David Frum i en artikel i magasinet The Atlantic.

”Efterhånden som ufaglærte mænds løn er faldet, synes ægteskabet i højere grad at være et ørkesløst og endda farligt valg for fattige kvinder. I takt med at ægteskabet falmer, har ugift moderskab udviklet sig fra et acceptabelt udfald til noget nær uafvendelighed,” skriver han.

Ifølge en gallupmåling fra tidligere i år er den amerikanske befolkning delt på abortspørgsmålet. 46 procent betegner sig selv som ”pro-liv”, mens 47 procent er ”pro-valg”.