LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Stor stigning i tilfælde af aktiv dødshjælp i Belgien

Den belgiske lovgivning gør det muligt for personer med kroniske lidelser at få hjælp til at dø. Foto: sudok1

8776 personer har siden 2002 fået lægens hjælp til at dø, og især i de to seneste år er antallet steget kraftigt, viser ny belgisk rapport

Siden aktiv dødshjælp blev tilladt i Belgien i 2002, er der samlet set 8776 personer, der har fået en tidligere død ved aktiv hjælp fra en læge i Belgien. Og det store spring er sket fra 2010 til 2013, hvor der er sket tæt på en fordobling fra 953 personer i 2010 til 1807 i 2013.

Det viser tal fra den føderale kommission, der har til opgave at kontrollere og evaluere brugen af aktiv dødshjælp. Kommissionen udarbejder hvert andet år en rapport på området for at følge udviklingen og samtidig komme med anbefalinger.

Den belgiske lovgivning gør det muligt for personer med kroniske lidelser at få hjælp til at dø, men det kraftigt stigende antal tillfælde får ikke den føderale kommission til at slå bremserne i. Tværtimod.

I den offentliggjorte rapport lægger kommissionen op til, at landets kommende læger skal undervises i aktiv dødshjælp som en del af deres uddannelse, så de er rustet til at rådgive patienter, der ønsker aktiv hjælp til en tidligere død. Endelig anbefaler kommissionen, at man grundet den store stigning skal have udviklet et administrationsapparat, der kan håndtere og følge udviklingen.

Rapporten konkluderer, at loven fra 2002, ”Ret til at dø”, hverken har resulteret i store problemer eller misbrug, som ville kræve ændringer i loven.

I sidste uge fik den gennem 30 år fængselsindsatte Frank van den Bleeken imidlertid ret til at dø ved hjælp af aktiv dødshjælp. Et ønske, den føderale komite for aktiv dødshjælp, som skal godkende en borgers ønske, havde afvist, men som Bleeken vandt retten til ved den belgiske domstol.

Den føderale kommission for kontrol og evaluering af aktiv dødshjælp i Belgien står dermed over for nye udfordringer. Om det vil føre til, at kommissionen vil anbefale ændringer af loven ”Ret til at dø” er endnu uvist. Professor Wim Distelmans, der er præsident for kom-missionen, har ifølge de belgiske medier udtalt, at han ser med bekymring på rettens afgørelse.

Belgien var et af de første lande til at indføre aktiv dødshjælp for voksne tilbage i 2002, kun overgået af Holland, der lovgav på området i 2001.

Siden 2002 er kurven for personer, der har gjort brug af lovgivningen og dermed fået hjælp til at dø, kun gået en vej - opad.

I 2002 og 2003 var der sammenlagt 259 personer, der modtog aktiv dødshjælp. Det antal er steget år for år og alene i 2013 var der altså 1807 personer, der modtog hjælpen. Det vil rundt regnet sige fem personer hver eneste dag.

Da lovgivningen blev vedtaget i 2002, var det med et enigt parlament, men med stor utilfredshed fra den katolske kirke, som langt størstedelen af Belgiens befolkning tilhører.

Kardinal Godfried Dannels fra den katolske kirke talte imod lovforslaget, da det ikke kun rettede sig mod døende, men også mod personer, som har kroniske lidelser, psykiske eller fysiske.

Men med et flertal på 86 stemmer for den nye lov, 51 stemmer imod, og 10, der undlod at stemme, blev forslaget endeligt vedtaget af parlamentet og gjort til lov.