Aktiv dødshjælp er atter til debat i Belgien

Det skaber debat i belgiske medier, at det belgiske retssystem nu giver en fange ret til at dø

Morddømt fange har fået rettens ord for, at han har ret til aktiv dødshjælp. Ekspert er bekymret for udviklingen

Frank van den Bleeken, en 50-årig indsat i et belgisk fængsel, har med loven i hånd fået lov til at dø ved statens hjælp. Det har en talsmand fra det belgiske justitsministerium bekræftet, og det har ført til en ny debat om aktiv dødshjælp i landet.

Van den Bleeken har siddet i fængsel de seneste 30 år for at have begået en lang række voldtægter - blandt andet én, som endte i mord. Blee-ken hævder at lide af store psykiske smerter, der endnu ikke er fundet en behandling for i Belgien. Han nægter at søge om prøveløsladelse og har bedt om at få behandlinger i Holland, som de belgiske myndigheder ikke har godkendt. Nu ønsker han kun at dø, en ret han netop har fået via det belgiske retssystem.

At en forbryderdømt fange kan gøre brug af Belgiens lov om aktiv dødshjælp, er nyt, og ifølge avisen De Standard er professor og ekspert på området Wim Distelmans bekymret for, at afgørelsen vil føre til flere lignende sager. Han udtaler til avisen, at han allerede er bekendt med yderligere 15 fanger, der vil have samme hjælp til at dø, som Bleeken netop har fået domstolens godkendelse af.Som loven er i dag i Belgien, kan en patient, der har kroniske lidelser eller som er døende, få aktiv dødshjælp. Vedkommende skal konsulteres af tre læger, og et system af godkendelser går i gang for at sikre, at patienten er mentalt i balance. Det er blandt andet Belgiens Føderale Dødshjælpskomite, der skal godkende en borgers valg.De belgiske myndigheder afviste Frank van den Blee-kens ønske. Derfor bragte han sagen videre til domstolene og anlagde sag mod landets justitsministerium. Det har taget van den Bleeken og hans advokat Vander Velpen tre år at vinde kampen om at få ret til aktiv dødshjælp.

Da loven om aktiv dødshjælp blev vedtaget i 2002, lød kritikken fra blandet andet den katolske kirke, at loven ikke kun var rettet mod døende patienter, men også personer med kroniske lidelser - eller som det hedder: ”konstant og ubærlig fysisk eller psykisk lidelse”. Det mente kirken var uacceptabelt.

Det er netop denne fortolkning, der har givet Frank van den Bleeken rettens ord for, at han har ret til aktiv dødshjælp assisteret af en læge på et belgisk hospital.