Bin Laden-trofæer vækker debat i USA

Osama bin Laden blev skudt den 2. maj 2011. Nu bliver genstande knyttet til terrorlederen udstillet på National September 11 Memorial Museum - og det sker ikke uden diskussion.

Udstilling, som blev indviet fire dage inden årsdagen for terrorangrebet på USA i 2001, viser genstande knyttet til terrorlederen Osama bin Laden

Er genstande, der stammer fra amerikanske Navy SEAL-specialstyrkers angreb på terrorlederen Osama bin Laden i 2011, historiske artefakter eller smagløse trofæer?

Det er det centrale spørgsmål i en debat, der er opstået i slipstrømmen på en ny udstilling på USA's nationale 11. september-museum i New York.

Udstillingen, der blev indviet i søndags, blot fire dage inden årsdagen for terrorangrebet på USA i 2001, inkluderer blandt andet en sandfarvet uniformsskjorte båret af Osama bin Ladens amerikanske banemand og en mursten fra al-Qaeda-lederens gemmested i et hus i Abbottabad i Pakistan.

Kontroverset er blot et af mange, der plager det knap fire milliarder kroner dyre National September 11 Memorial Museum, og den nye udstilling kan afføde yderligere debat, erkender museets direktør, Joe Daniels.

”Jeg tror, at de fleste mennesker vil mene, at den hører til. Den er del af historien, uanset hvad du mener om dens symbolik eller betydning,” sagde han på et pressemøde efter åbningen af den nye udstilling.

Nogle vil afgjort betragte genstandene som ”trofæer”, forudsiger magasinet New York Magazine, der påpeger, at museets skildring af islam allerede er genstand for debat.

Blandt kritikerne af den nye udstilling er Alexander Nazaryan, der i en klumme i magasinet Time erklærer, at memorabilia fra drabet på Osama bin Laden er en upassende skiltning med militær sejr på en offentlig institution dedikeret til minde om de knap 3000 ofre for terrorangrebet den 11. september 2001.

”Bin Laden-tingene - murstenen, den brune skjorte, hvad der måtte følge - er malplaceret og kortslutter den sorg, der hjemsøger disse udstillingsrum,” skriver han.

Uniformsskjorten er doneret af den anonyme Navy SEAL, der tog livet af Osama bin Laden med tre skud under en vovet natlig razzia på huset i Abbottabad den 2. maj 2011. Razziaen afsluttede en godt 10 år lang menneskejagt på al-Qaeda-lederen, som USA holdt ansvarlig for terrorangrebet på New York og Washington i 2001.