Lesbiske får ret til adoption i Italien

En historisk dom har rykket ved homoseksuelles muligheder for at adoptere børn i Italien. Afgørelsen vækker lige dele glæde og forargelse i det italienske samfund, men påvirker næppe disse børn, der leger ved søen Lago Maggiore i den nordlige del af landet. - Foto: Scanpix/ Emanuele Capoferri

Domstolen i Rom gav i sidste uge et lesbisk par medhold i, at den ikke-biologiske mor må adoptere pigen. Dommen deler italienerne

En domstol i Rom har skabt voldsomt røre i Italien med en afgørelse, der er blevet mødt med både glæde og forargelse. Dommen, der kan få stor betydning for Italiens homoseksuelle par, deler i den grad vandene, men ender måske med at tvinge parlamentet til at tage fat på et område, hvor Italien halter bagefter, netop fordi emnet er så kontroversielt. Også politikerne står skarpt for eller imod.

Domstolen gav i sidste uge et lesbisk par, der bor i Rom med deres datter, medhold i, at den ikke-biologiske mor må adoptere pigen. Det er en historisk afgørelse og den første af sin art i Italien, der lovmæssigt endnu ikke har givet homoseksuelle par de rettigheder, som de har i andre vesteuropæiske lande.

Af samme årsag har det pågældende lesbiske par været i udlandet, først for at blive gift og bagefter for at kunne få et barn sammen ved hjælp af sæddonation. Parret har boet sammen i Rom i 11 år, og deres datter er begyndt i skole.

”Vi er lykkelige for dommen, der er en sejr for alle i vores situation. Vi håber, at det vil hjælpe andre,” erklærede de to kvinder, der er forblevet anonyme, via deres advokat til avisen Il Fatto Quotidiano.

Og ifølge avisen La Repubblica vil mange andre homoseksuelle par nu gå til domstolene med samme krav.

”Og jeg gør det også,” siger politikeren Sergio Lo Giudice, der er medlem af Senatet for regeringspartiet PD.

Hans partner er biologisk far til parrets søn på fire måneder.

”Dommen er en ydmygelse af parlamentet. Politikerne ignorerer, at samfundet og juraen ændrer sig hurtigt, hvad angår homoseksuelles rettigheder også generelt,” siger han til La Repubblica.

”Det er en smuk dom, ikke mindst på det menneskelige plan,” erklærer Franco Grilini fra interesseorganisationen Gaynet ifølge nyheds-bureauet Adnkronos.

”Der er i Italien omkring 100.000 børn af homoseksuelle forældre, hvor den ikke-biologiske ingen rettigheder har - heller ikke i tilfælde af den biologiske forælders død.”

Regeringspartiet PD ønsker en lov, der giver homoseksuelle rettigheder, først og fremmest til at indgå registreret partnerskab, men der er stærk modstand i parlamentet, især mod retten til at adoptere.

Højrefløjen har altid været imod, men også det lille regeringsparti NCD er det, og selv i regeringsleder Matteo Renzis eget parti, PD, er der modstandere. Parlamentsmedlem Simone Valiante har ifølge Il Gionale sagt, at det er en ”forræderisk dom”, og har kritiseret sin egen gruppeformand, Roberto Speranza, der med det samme skrev på Twitter, at ”der er brug for en lov på området, en retfærdig lov, som i resten af Europa”.

”NCD er gået i skyttegraven og lader forstå, at partiet aldrig vil gå med til en lov, der tillader homoseksuelle at adoptere,” skriver nyheds-bureauet Ansa.

Partiets talskvinde, Barbara Saltamartini, har sagt, at det er ”en rystende dom på grænsen til det forfatningsstridige”.

Berlusconis parti, Forza Italia, er endnu skarpere i sin fordømmelse.

”Det er en skammelig dom,” siger vicepræsident Maurizio Gasparri til avisen Il Messaggero.

En partifælle, Lucio Malan, siger ifølge Adnkronos, at ”der er tale om et statskup mod den lovgivende myndighed”.

I katolske kredse er der voldsomt røre. Dagbladet Avvenire skriver, at dommen er ”politisk og chokerende”, og en anden katolsk avis, Famiglia Cristiana, at ”det bør være parlamentet og ikke domstolene, der beslutter”.

”Dommen legitimerer, uden om parlamentet, ikke kun homoseksuelles ret til adoption, men også handelen med kvinder, der lejer deres livmoder ud, og kunstige befrugtninger,” skriver præsidenten for det katolske universitet i Catanzaro, Sebastian Ciancio, på Twitter.

”Et etisk skred, som underminerer den naturlige familie,” mener han.

Det lille højreparti Fratelli d'Italia, som også er stærkt imod dommen, sendte en plakat på gaden med et billede af to par - to mænd og to kvinder, der omfavner hinanden og holder en baby mellem sig. ”Nej til homoseksuelle adoptioner. Et barn er ikke bare en fiks idé,” lyder teksten.

Og så blev der for alvor ballade. For partiet havde snuppet billedet fra internettet uden at vide, at det er taget af en fotograf, Oliviero Toscani, der er verdensberømt for sine antidiskriminationsbilleder, blandt andet for tøjfirmaet Benetton. Og netop dette billede er taget for at støtte homoseksuelles rettigheder, forklarer en rasende Toscani til avisen La Repubblica:

”Det er et billede, der skal illustrere lykke - ikke stupid dumhed som Fratelli d'Italia. Jeg lægger sag an mod partiet, og erstatningen skal gå til at starte en kampagne for homoseksuelles ret til at adoptere,” siger han.