LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Desmond Tutu tager hul på debat om aktiv dødshjælp

Den tidligere sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu har i et indlæg i den britiske avis The Observer argumenteret for at tillade aktiv dødshjælp. Det har fået gang i debatten i Sydafrika. Foto: SIPA/Scanpix

Desmond Tutu får opbakning af sydafrikanske præster, der bifalder, at Sydafrika nu også får taget hul på debatten om livets afslutning

Der er særligt to mennesker, hvis afsked med verden har efterladt et dybt indtryk hos den sydafrikanske ærkebiskop emeritus og Nobelpristager Desmond Tutu. Begge mennesker, der havde fortjent en værdigere død end den, de fik.

Den ene er den tidligere præsident og menneskerettighedsforkæmper Nelson Mandela, der også var Desmond Tutus personlige ven. Før Nelson Mandela, eller ”Madiba” som Desmond Tutu omtaler ham, døde som 95-årig i december sidste år, sygnede han langsomt hen og blev til sidst holdt i live med respirator i en ”permanent vegetativ” tilstand.

”Du kunne se, at Madiba ikke længere var fuldt til stede. Han talte ikke. Der var ingen forbindelse. Min ven var ikke længere sig selv. Det var et angreb på Madibas værdighed,” konstaterer 82-årige Desmond Tutu i den britiske avis The Observer.

Den anden er sydafrikaneren Craig Schonegevel. Som 29-årig lykkedes det ham i andet forsøg at tage sit eget liv. Aktiv dødshjælp er forbudt i Sydafrika, og han var blevet nægtet eutanasi i Schweitz. Craig Schonegevel led af en uhelbredelig sygdom, der gjorde livet uudholdeligt for ham. Blandt andet havde han siden sit andet leveår gennemgået et væld af smertefulde operationer og kunne se frem til flere.

”Tanken om at gennemgå flere var ubærlig. Han kunne ikke få lovlig hjælp til at dø. Om natten den første september 2009 slugte han 12 sovepiller, trak to plasticposer over hovedet, surrede dem fast om halsen med elastikker og blev fundet død af sine forældre om morgenen,” skriver Desmond Tutu.

Det var ikke den død, som Craig Schonegevel havde behøvet at få eller havde ønsket. Han havde en klar forestilling om, hvordan han gerne ville dø i selskab med sine forældre, og det burde han have haft mulighed for at få hjælp til, mener Desmond Tutu.

”Craigs tankegang var krystalklar, han ønskede selvbestemmelse og værdighed.”

Helt tilbage i 1998 bad daværende præsident, Nelson Mandela, en kommission om at udarbejde et lovforslag til regeringen om aktiv dødshjælp. Lovforslaget blev udarbejdet, men ”forsvandt” siden i regeringsmaskineriet og er aldrig blevet debatteret.

”Det er kun takket være Desmond Tutu, at denne væsentlige debat nu får den opmærksomhed, den fortjener,” konstaterer den sydafrikanske forfatter Marianne Thamm i den sydafrikanske avis The Daily Maverick.

Desmond Tutu får opbakning af den sydafrikanske præst Ingrid Andersen, der i The Daily Maverick bifalder, at Sydafrika også får taget hul på debatten om livets afslutning.

”Som samfund viger vi tilbage fra at diskutere døden. Resultatet er, at vi er uforberedte på at håndtere vigtige beslutninger, når døden indtræffer hos os selv eller dem, vi holder af,” mener hun.

Desmond Tutus debatindlæg er blevet offentliggjort, netop som Storbritannien står overfor at tage hul på en afgørende debat om aktiv dødshjælp i landet.