Forskere vil forbedre økologisk kød

Et nyt forskningsprojekt skal hjælpe danskerne med at få øjnene op for den etiske kvalitet ved en pakke økologisk svinekød (Arkivfoto af økologisk marked på Brusgård.) Foto: Annelene Petersen Denmark

Etisk kvalitet i kvalitetskød skal frem i lyset i et nyt forskningsprojekt, der skal finde og formilde potentialet og mulighederne ved produktion af slagtesvin på friland.

I Danmark er det gået gevaldigt med at få de danske forbrugere til at tage de økologiske varer til sig i form af æg og mælk men kødet kniber det stadig med. Lige nu ligger markedsandelen på omkring en procent.

Derfor har Anne Grete Kongsted fra Aarhus Universitet nu startet et nyt forskningsprojekt ved navn SUMMER, som skal hjælpe os danskere med at få øjnene op for den etiske kvalitet ved en pakke økologisk svinekød på den måde vil vi bedre kunne forstå merprisen for en pakke med økologisk kød, mener hun.

Se en video om forskningsprojektet på Videnskab.dk

Projektet SUMMER omhandler flere griseracer og har som overordnet mål at forbedre kvaliteten af økologisk kødkvalitet, såvel spisekvalitet såsom mørhed og smag som etisk kvalitet.

Anne Grete Kongsted kigger i sit forsøg på, hvor meget slagtesvin på friland er i stand til selv at finde af føde på markerne.
Det skal være med til at styrke den økologiske profil på kødet, fordi slagtesvinene i forsøget derved er mere i overensstemmelse med deres naturlige adfærd frem for den nuværende praksis, hvor økologiske slagtesvin fodres efter normen og opfedes indendørs med adgang til løbegårde.

LÆS OGSÅ: Er økologi bæredygtigt?

Forsøget er med til at se på mulige reducerede foderomkostninger og en reduceret miljøbelastning, fordi der er mindre tilførsel af kvælstof fra tilskudsfoder, hvis grisene selv finder noget af deres føde i marken.

"Vi ser i forsøget nærmere på, hvor meget grisene henter over jordoverfladen i form af græsser og andre plantematerialer, men også hvor meget de henter af næring under jordoverfladen i form af rødder, regnorme og andre jordorganismer," forklarer Anne Grete Kongsted ifølge Videnskab.dk.

72 slagtesvin fordelt på 18 folde ved AU Foulum indgår i forsøget. To racekombinationer og tre fodringsstrategier indgår desuden i SUMMER.

Læs hvad forskerne forventer af forsøget på Videnskab.dk.