Danskerne dyrker en økologisk myte

"Forbrugerundersøgelser viser, at at mange vælger økologiske varer, fordi de mener, at det er godt for deres egen sundhed", siger professor ved Fødevareøkonomisk institut, Peter Sandøe. Foto: .

For 25 år siden fik Danmark som det første land i verden en økologilov. Forbrugerne har taget økologien til sig, men mange kobler fejlagtigt sundhed og dyrevelfærd med økologien, siger professor

I år er det 25 år siden, at Danmark som det første land i verden fik en økologilov. Siden er danskernes forbrug af økologiske fødevarer vokset konstant, så vi i dag sammen med Schweiz er verdensmestre i økologisk forbrug.

Men ifølge professor Peter Sandøe fra Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet baserer danskernes økologiske forbrug sig på to myter:

Dels at økologisk produktion bygger på faste og videnskabeligt veldokumenterede principper, og dels at økologisk husdyrhold på alle punkter er lig med høj dyrevelfærd.

LÆS OGSÅ: Er økologi lig med dyrevelfærd?

Økologisk landbrug er baseret på holdninger og er et udtryk for, hvordan vores forestillinger om vores egen og naturens sundhed og dyrenes velfærd mødes og blandes. De bekymringer, befolkningen har i forhold til konventionel landbrugsproduktion, bliver langt hen af vejen afspejlet i det økologiske landbrug, siger han og fortsætter:

Forbrugerundersøgelser viser, at mange vælger økologiske varer, fordi de mener, det er godt for deres egen sundhed. Måske spiser man økologisk kød, for at undgå medicinrester i kødet, men det hører med til historien, at der ikke er nogen myndigheder, der mener, at der er et problem med medicinrester i konventionelt produceret dansk kød. Generelt er det svært at dokumentere videnskabeligt, at de økologiske fødevarer skulle være sundere end de konventionelle.

Når det gælder animalske produkter som for eksempel mælk spiller dyrevelfærden klart også en vigtig rolle for forbrugernes valg. Man kan dog ikke på alle punkter sætte lighedstegn mellem økologi og dyrevelfærd, siger Peter Sandøe.

Som dyrlæge gennem mere end 30 år har Bjarne Elgaard fulgt den økologiske opblomstring fra praksissen i Roslev ved Skive.

Han har specialiseret sig i kvæg og oplevet, hvordan en del økologiske landmænd har måttet slås med at forene de økologiske principper og dyrevelfærden.

I den første tid med økologisk kvæg skulle kalvene på græs inden for otte uger, hvis man skulle være økolog. Resultatet var, at alt for mange kalve døde. Den praksis har man for længst ændret på, siger han, og der kommer stadig nye ændringer.

En af de seneste handler om forebyggelse af flueangreb. På lune sommeraftner som i denne uge bliver mange kvier bidt i pattespidsen af små stikfluer. Afhængig af hvor køerne går på græs, er det en ret udbredt og pinefuld lidelse for kvierne.

Indtil for 14 dage siden havde man ikke samme mulighed for at behandle og forebygge fluestikkene hos de økologiske kvæg som hos de konventionelle. Men ifølge en ny vejledning har økologiske landmænd nu lov at bruge ikke receptpligtige midler til at holde stikfluerne væk.

Når man kommer den økologiske mælk i indkøbskurven, så er det også et udtryk for en paradislængsel.

Professor i systematisk teologi Niels Henrik Gregersen, Københavns Universitet, ser en generel længsel efter natur, som han mener, den økologiske bevægelse opsamler og bruger i markedsføring af alt fra mælk til hudpleje.

Det er ikke Adam og Eva version 2012, men et paradis hvor der er en menneskelig aktivitet i pagt med naturen. Et paradis hvor figenbladet er erstattet af hør, som krøller naturligt.

I Danmark forbinder vi naturen med kulturlandskabet, hvor der ikke er krig mellem natur og kultur. Vesterhavet er den vilde natur, men paradiset er sommerhuset, hvor man drikker økologisk juice og ser ud på naturgrunden. Nok skal der være naturligt frugtkød i juicen, men det skal være i en kontrolleret, behagelig mængde, siger Niels Henrik Gregersen.

Længslen efter naturlighed har gode vilkår for at slå rod i et land, hvor der er en gammel landbrugskultur. For med den følger en romantisk følelse for naturen og et folkeligt ønske om en vis anstændighed i produktionen af fødevarer. Desuden har danske forbrugere generelt godt råd og er oplyste, så hvis man ved, at økologisk mad er sundere, så vil man være tilbøjelig til at vælge de varer, forklarer professoren.