Kynisme avler formodentlig demens

Kynisme kan muligvis føre til demens. - Foto: Scanpix

Kyniske og mistroiske mennesker har større risiko for hjerte-kar-sygdomme og kræft. Nu antyder ny forskning, at de også oftere udvikler demens

Stoler du ikke på nogen, og tror du altid, at andre mennesker har en skjult agenda, når de gør noget godt? Så skulle du måske overveje at ændre din tilgang til omverdenen, for ny forskning tyder på, at man oftere bliver dement, hvis man har kyniske og småparanoide personlighedstræk.

Læs hvorfor hos Videnskab.dkKyniske mennesker bliver sandsynligvis oftere demente

I det hele taget er det ret usundt at være fjendtligt indstillet og mistroisk. »Det er personlighedstræk, som i tidligere undersøgelser har vist sig at være forbundet med en række sygdomme for eksempel hjerte-kar-sygdomme, kræft og forhøjet dødelighed. Vi var interesserede i at finde ud af, om kynisk mistillid også øger risikoen for demens,« siger Anna-Maija Tolppanen, der er postdoc på University of Eastern Finland.
 
Læs også hos Videnskab.dkHar du et ansigt, som kvinderne kan lide? 

Anna-Maija Tolppanen og kolleger blandt andet fra Karolinska Institutet i Sverige har netop publiceret videnskabelige resultater, der viser, at kyniske og mistroiske mennesker bliver demente tre gange så ofte som andre. »Det kan skyldes, at folk med en høj grad af kynisk mistillid til andre mennesker er mindre tilbøjelige til at deltage i sociale arrangementer end mere optimistiske personlighedstyper. Vi ved, at social isolation øger risikoen for demens,« siger Anna-Maija Tolppanen.

Læs også hos Videnskab.dkHvorfor er nogle ufotogene? 

De finske og svenske forskere er nået frem til deres resultater ved at få over 1.000 voksne i forskellige aldre til med års mellemrum at svare på et spørgeskema. Deltagerne skulle blandt andet vurdere, om de er uenige eller enige i udsagn som: • »Jeg tror, de fleste mennesker er villige til at lyve for at få succes.«
 
• »Det er sikrest ikke at stole på nogen.«
• »Jeg overvejer altid, hvilke skjulte agendaer folk har, når de er søde mod mig.«
• »Ingen bekymrer sig særligt meget over, hvad der sker med mig.«
• »De fleste mennesker har venner for at kunne udnytte dem.«

Læs også hos Videnskab.dkDerfor viser Jesus sig i din pizza 

Bagefter blev deltagerne delt op i grupper efter lav, moderat og høj grad af kynisk mistillid. Otte år senere, da forsøgsdeltagerne i gennemsnit var 71 år, blev 622 af dem testet for demens.

Tre gange så mange af dem, der havde scoret højst på kynisme-skalaen, kunne diagnosticeres i forhold til dem, der var mere positivt indstillede over for deres medmennesker.

Andre artikler hos Videnskab.dk:
Depression kan skade hjernen
Ansigter i skyerne afslører demens