Vatikanet vil finansiere stamcelleforskning

Stamcelleforskning udføres i reglen på befrugtede menneskeæg som dette. Det er Vatikanet modstander af, og vil nu støtte forskning i voksen-stamceller i stedet. Foto: - Denmark

Ny forskning i voksen-stamceller skal støttes økonomisk af Vatikanet, der modsætter sig den gængse stamcelleforskning på kvinders befrugtede æg

Stamcelleforskning på voksen-stamceller i stedet for befrugtede menneskeæg er vejen frem, mener Vatikanet, der nu støtter den holdning økonomisk ved at planlægge at finansiere et forskningshold fra University of Maryland School of Medicin med op til to millioner euro.
 
Tidligere leder af Vatikanets Pontifikale Råd for Retfærdighed og Fred, kardinal Renato Martino, udtalte efter et møde med forskerne, at han ikke er i tvivl om, Vatikanet vil stå bag det nye initiativ.
 
- Denne forskning beskytter livet, sagde han til nyhedsbureauet AP, og fortsatte:
 
- Jeg vil understrege, at forskningen ikke involverer embryoniske stamceller, hvor man bare tager, hvad man har brug for og så smider det befrugtede æg væk og på den måde dræber et menneske.
 
Befrugtede æg giver bedre stamceller
Vatikanet er modstander af den almindelige stamcelleforskning, hvor det er befrugtede æg, eller de såkaldte embryoner, der bliver tømt for stamceller. Det ødelægger æggene, og ifølge Vatikanet er det det samme som at afslutte et menneskeliv.
 
Grunden til forskere i reglen anvender befrugtede æg til at skaffe stamceller er, at de embryoniske celler er bedre til at omdanne sig til alle andre slags celler, end stamceller fra voksne er det.

Og det er det, forskningsholdet fra University of Maryland nu vil lave om på ved at forske i voksen-stamceller fra tarmen.

Læs mere i AP's artikel (engelsk)
 
Forskning i voksen-stamceller er bagud
Doktor Georg Daley, der er stamcelleekspert og tidligere præsident for Det Internationale Selskab for Stamcelleforskning, understreger, at forskningen indenfor voksen-stamceller er langt bagefter den på de befrugtede æg.

Men han kalder det samtidig for et interessant forskningsområde.
 
- Jeg bifalder Vatikanets interesse i at støtte biomedicinsk forskning, men jeg kan ikke lade være at tænke, at de også har en anden dagsorden, sagde han til AP.
 
Stamceller er vigtige for den medicinske forskning, fordi de har evnen til at kunne forvandle sig til alle slags celler i kroppen lige fra blod til tarme. Det betyder, at de potentielt kan bruges til at kurere celleødelæggende sygdomme som Parkinsons og kræft.
 
Læs mere om, hvad stamceller er, og hvilke etiske spørgsmål forskningen rejser hos Etisk Råd
 
Allerede nu kan det lade sig gøre at donere voksen-stamceller til sig selv og andre, og hvis det amerikanske forskerhold gør fremskridt med deres projekt, vil det betyde en større succesrate for operationerne.

Man undgår også det etiske spørgsmål om, hvornår et befrugtet æg bliver et menneske, der har ret til beskyttelse.
 
Paven og Obama er dybt uenige
Pave Benedikt XVI understregede sin modstand mod stamcelleforskning på befrugtede æg ved den amerikanske præsident Barack Obamas besøg i Vatikanet sidste år.

Han gav Obama Vatikanets skærpede sæt regler for bioetik indenfor stamcelleforskning og kunstig befrugtning.

Obama havde forinden annulleret et forbud mod føderal finansiering af stamcelleforskning på embryoner. Forbuddet var indført af den tidligere præsident Georg Bush under megen debat og kritik fra foreninger, der arbejder for helbredelse af forskellige celledræbende sygdomme.