Forskere vil udsætte kvinders overgangsalder

Forskere ønsker nu at udskyde kvinders overgangsalder. Det kan lade sig gøre gennem stamcelleforskning.

International stamcelleforskning kan på længere sigt føre til medicin mod overgangsalderen, som kan udsætte kvinders aldring. Dansk læge og medlem af Det Etiske Råd: Lad kvinderne have deres overgangsalder i fred

For nogle kvinder er overgangsalderen synonym med søvnløshed og svedeture. Hormonforandringerne sætter skub i den kvindelige aldring, og overgangsalderen betyder også øget risiko for hjertesygdomme og knogleskørhed senere hen. Men nu har internationale stamcelleforskere fået et gennembrud, som på længere sigt kan forlænge kvinders fertilitet og samtidig udsætte overgangsalderen.

LÆS OGSÅ: Stamcelleforskningen vil finde ungdomseliksir til kvinder

Helt konkret er det lykkedes for amerikanske og engelske forskere at fremstille kvindelige ægceller i laboratoriet ved hjælp af stamceller fra kvindelige æggestokke. Egentlig er hensigten at udvikle ny fertilitetsbehandling, men hvis man kan få æggestokkene til at arbejde i længere tid, har det også store perspektiver for overgangsalderen, lyder det fra forskerne:

For mig er der et større gyldent bæger her, som handler om selve aldringsprocessen for kvinder. Det er klart, at når vi kan få æggestokkene til at arbejde, kan det få store helbredsmæssige konsekvenser for den aldrende kvindekrop, siger professor Jonathan Tilly fra Harvard Medical School i Boston til avisen The Independent.

Bliver det muligt ved hjælp af stamceller at manipulere med kvinders overgangsalder, kan det være til stor fordel for de kvinder, der døjer med gener i klimakteriet, men det kan også være en genvej for raske kvinder til at opretholde deres ungdommelige sundhed. Nogle forskere taler ligefrem om, at der er åbnet for en ny ungdomseliksir.

Lotte Hvas er praktiserende læge og medlem af Det Etiske Råd og skrev i 2008 doktordisputats ved Københavns Universitet om overgangsalderen. Den handlede blandt andet om, at kvinder ikke bør frygte overgangsalderen, fordi langt størstedelen af dem har det rigtig godt. Lotte Hvas er skeptisk over for den nye forskning:

Efter i så mange år gentagne gange at have hørt lægernes ønske om at finde en ungdomseliksir, er jeg ganske skeptisk. I mange år troede man, at hormoner var løsningen, men efter at man i årtier havde sagt til kvinder, at de skulle medicinere sig evigt unge, fandt man ud af, at medicinen for mange gjorde mere skade end gavn.

Skulle det vise sig, at forskerne alligevel kan finde midler, der kan udsætte den kvindelige fertilitetsperiode, lyder hendes kommentar:

Kan man dog ikke lade kvinderne have deres overgangsalder i fred? Jeg tror ikke, det er hensigtsmæssigt at ændre på overgangsalderen og forlænge fertiliteten. Jeg tror faktisk, naturen har tænkt sig om, siger Lotte Hvas.

Anette Tønnes Pedersen er overlæge ved Gynækologisk Afdeling på Rigshospitalet og har forsket i overgangsalderen i snart 20 år. Hun synes, den nye forskning lyder spændende. Men først og fremmest som fertilitetsbehandling.

Vi har faktisk gode præparater, der kan hjælpe kvinder i dag, som enten går tidligt i overgangsalderen eller som gerne vil have lindret deres gener i klimakteriet. Hvis det handler om den generelle aldring, og at man som kvinde gerne vil se godt ud, have energi og holde sygdom fra døren, er der langt mere at hente ved at holde op med at ryge, begrænse alkohol og dyrke motion end at få fornyet sine æggestokke med stamceller.

Evelyn Telfer fra Edinburgh University, der har en doktorgrad i biologi, udgør den engelske del af stamcelleforskerholdet. Hendes sigte er netop at hjælpe infertile kvinder, men hun er godt klar over, at resultaterne også åbner for andre perspektiver:

Ja, forskningen åbner hele tiden nye døre. Der er mange konsekvenser af at blive ældre, og den medicinske videnskab overvinder hele tiden nye sider af dem. Men man skal også tænke på, hvem der skal udvikle metoderne, og hvad det vil koste. Jeg tror for eksempel ikke, man kan forestille sig et offentligt sundhedsvæsen, der vil betale for at bremse kvinders aldringsproces. Som jeg ser det, vil den type behandling nok primært være for velhavende mennesker, siger Evelyn Telfer.