Eksperter advarer mod stamcelle-turisme

Stamcellebehandling tilbydes på klinikker nogle steder i verden. Men resultaterne er ikke videnskabeligt dokumenteret, advarer eksperter. Foto: .

Et stigende antal desperate patienter verden over søger til klinikker, som tilbyder behandling med stamceller, uden at deres resultater er videnskabeligt dokumenteret

Den britiske organisation General Medical Council, som administrerer lægernes autorisation, skulle i går tage stilling til, om den britiske læge Robert Trossel skal have frataget sin autorisation som straf for at have misbrugt sin position til at udnytte sklerosepatienters desperate ønske om at finde en kur.

Baggrunden er, at Robert Trossel - med priser på over 100.000 kroner pr. injektion - uden dokumenteret effekt har behandlet en lang række kvinder og mænd på sin hollandske klinik med stamceller, der ikke var egnet til menneskelig brug, men i en række tilfælde kom fra køer.

Det er behandlinger som Robert Trossels, der nu får en gruppe britiske specialister i stamcelleforskning til at advare indtrængende mod den "stamcelle-turisme", som tager fart i disse år.

Ifølge briterne er der op mod 700 klinikker verden over, som tilbyder behandling med stamceller mod en lang række sygdomme som sklerose, parkinson og hjertefejl, men ikke kan dokumentere, at behandlingen virker. Tværtimod er der i en række tilfælde eksempler på, at behandlingen giver følgesygdomme, undertiden livstruende.

Blandt de tragiske tilfælde er en israelsk dreng, som fik stamcellebehandling i Rusland mod en læsion i ryg- raden, men endte med at udvikle en række kræftsvulster i stedet.

"Patienter risikerer at miste deres liv og helbred, ikke få deres tilstand forbedret, forgæves rejse langt væk fra familie og venner og måske sætte en stor sum penge over styr," siger Christopher Mason fra universitetet University College London.

Flere tusinde mennesker menes allerede at have været patienter på de private klinikker, som ikke indgår i et officielt forskningsprogram eller på anden måde leverer videnskabelig dokumentation for deres arbejde – ofte til en pris på flere hundrede tusind kroner for en behandling.

"Ulykkeligvis har vi at gøre med patienter, som er fuldstændig desperate og villige til at prøve alt," siger en anden af de britiske eksperter, Robert McLaren fra Moorfields Øjenhospital i London.

Netop det faktum, at patienterne ofte er desperate for at finde en behandling, der virker, og derfor er et let bytte for en aggressiv markedsføring, fik for nogle måneder siden Den Internationale Forening for Stamcelle Forskning, ISSCR, til at åbne en hjemmeside med oplysning om behandling med stamceller: www.closerlookatstemcells.org (et nærmere blik på stamceller).

"Vi opfordrer alle til at være forsigtige og sætte sig ind i de faktiske forhold, før de træffer nogen beslutning," skriver ISSCR.

Også flere danskere søger til udlandet for at få stamcellebehandling, blandt andet mod sklerose. Det har man stor forståelse for i Scleroseforeningen, men direktør Mette Bryde Lind understreger samtidig, at det kun er det enkelte menneske, der kan afgøre, hvor stor risiko vedkommende er parat til at tage. Foreningen tør ikke anbefale nogen at tage af sted.

"Det tør vi ikke under de givne vilkår. Vi vil ikke fraråde nogen at tage af sted, men vi kan heller ikke anbefale det. Vi er meget opmærksomme på de risici, det kan medføre," siger Mette Bryde Lind.

upoulsen@k.dk