10 etiske dilemmaer i sport

Husain Abdullah fik en straf for at tilbede Allah efter en scoring i NFL, den amerikanske fodboldliga. Foto: Denny Medley/USA TODAY

I sportens verden er der adskillige gråzoner, hvor tvivlsom moral kommer til udtryk. Se her ti etiske dilemmaer, der deler vandene

Sport er følelser, og i følelsers vold kan man let gradbøje reglerne. Både på og uden for banen er der mennesker, der går langt for at vinde - om det er et værtskab til en turnering, spillere til et landshold eller et cykelløb. Hvor langt bør man gå for sejren? 

Der findes næppe en mere effektiv måde at samle folk på end sport, der er uhyrlige pengesummer på spil, og folk har endda mistet livet på grund af sport. Se her ti etiske problemstillinger i sporten, som ikke nødvendigvis har noget facit.

1. Er det politikernes job at tage stilling til, om et land skal boykotte en slutrunde?
 
Kina blev kritiseret for ikke at overholde menneskerettighederne i deres forberedelse til OL i Beijing i 2008. Ukraine fik hug for at mishandle og torturere den fængslede oppositionsleder Julia Timosjenko, og Qatar står ifølge adskillige eksperter for moderne slaveri. Ved hvert af de nævnte eksempler har statsledere og kulturministre opfordret til, at man ikke bør deltage for at tage afstand til forbrydelserne. Omvendt mener nogle, at sport og politik ikke hænger sammen. Partierne i Folketinget er uenige.  

2. Hvorfor må man ikke bede til Allah, når man scorer? 
 

Nogle viser korsets tegn, nogle laver bunke, og Husain Abdullah fra NFL-holdet Kansas City Chief smed sig på knæ og tilbad Allah. Det måtte han imidlertid ikke, og hans hold fik en straf. Efterfølgende undskyldte dommerne og sagde, at det var på grund af, at reglerne foreskriver, at man ikke må ligge ned og fejre en scoring. Den generelle holdning var dog stadig, at det var på grund af hans muslimske fejring, at han havde fået straffen. Det skabte en debat om, hvorfor man ikke må juble, som man vil. Men er det i orden at sende politiske budskaber i jubelscener? Historisk har spillere endda heilet efter en scoring.

3. Skal man kunne dømmes for vold, hvis man overlagt skader en modstander? 
 
Hvis man på gaden brækkede benet eller næsen på andre, ville man formentlig ende i fængsel. På fodboldbanen er man anerledes beskyttet, for hvem kan bedømme intentionen bag tacklingen? I 2008 faldt den første dom til en fodboldspiller, som ifølge dommeren i byretten havde udøvet vold.

Rachid Bouaouzan fra Sparta Rotterdam i Holland ødelagde knæet på en modstander, som aldrig kom til at spille en professionel kamp igen. Mange mener, at hensynsløs vold på banen skal kunne straffes med fængsel. Andre siger, at fodbold er en kontaktsport, og man går på banen med risiko for at blive skadet. 

4. Bør lande kunne forbyde kvinder at se sport? 
 
En iransk kvinde blev i 2014 idømt et års fængsel for at overvære en volleyball-kamp. I Iran er det ulovligt for kvinder at være tilskuere til fodbold og volleyball. Kvindeundertrykkende, mener nogle. Tradition, mener andre. 

5. Bør Danmark stille op til en turnering, når stadionbyggerierne koster menneskeliv?
 
Ifølge The Guardian kommer de omfattende stadionbyggerier i forbindelse med Qatars VM værtskab i fodbold i 2020 til at koste 4.000 mennesker livet, hvis der ikke gøres noget ved gæstearbejdernes kummerlige arbejdsforhold. På den anden side bliver der spurgt, om de mange gæstearbejdere ville have bedre forhold i deres hjemlande, mens andre mener, at deltagerlandene støtter værtsnationernes forfærdelige arbejdsvilkår og brud på menneskerettighederne.

6. Er det i orden, at cykelryttere skal yde unaturlige præstationer, når de ikke må bruge unaturlige lægemidler?
 
Den ene doping-skandale efter den anden har kastet en skygge over cykelsporten. Flere eksperter har derfor undersøgt, hvad man kan gøre for at gøre sporten mere gennemsigtig. Nogle taler ganske enkelt for, at EPO legaliseres. Andre mener dog, at man skal bevare den rene cykelsport. Skal doping være lovligt?

7. Kan man forvente, at en 16-årig dreng kan håndtere at blive mangemillionær fodboldstjerne? 
 
Martin Ødegaard blev 16 år i december. I januar skrev han en kontrakt med Real Madrid, der indbringer ham over 17 millioner kroner om året. Klubbens træner sagde ved præsentationen, at "er man god nok, er man gammel nok". Ifølge Team Danmarks sportspsykolog Morten Hansen kan det dog være svært for så unge og dyre spillere at finde deres identitet. "Deres identitet ligger i at spille fodbold. De er jo først ved at lære, hvordan man er menneske," siger han. 

8. Er det i orden at købe sig til et landshold? 
 
Siden Qatar blev tildelt værtskabet for VM i håndbold, som blev spillet i januar, har håndboldforbundet i ørkenstaten forsøgt at betale udenlandske spillere til at tage den rubinrøde trøje over hovedet.  11 af deres 17 spillere blev betalt for at skifte nationalitet. Helt sensationelt vandt det nationalt spraglede hold en sølvmedalje, og ifølge Qatars håndboldforbund retfærdiggøre helliger resultatet midlet. Men mange så som en skandale, at de på den måde blandede et landshold, selvom ingen regler blev brudt. 

9. Skal man straffe en klub for at hente spillere under 18, når det giver dem bedre levevilkår? 
 
FC Barcelona er blevet straffet for at hente spillere under 18 år, som ikke er fra EU, uden at leve op til fodboldens verdensorganisation FIFA's krav om bolig og uddannelse. Klubben appellerede dommen og forsvarede sig blandt andet med, at de gav spillerne bedre levevilkår end dem, de kom fra, men sportens højeste retsindstans, CAS, afviste appellen. 

10. Bør man kunne spille penge på amatører? 
 
Tennisspilleren Andreas Moltke-Leths ligger i øjeblikket uden for verdensranglisten. Han spillede en turnering i Polen, hvor førstepræmien var på 10.000 kroner. Han blev ringet op og tilbudt over 37.000 kroner, hvis han tabte et sæt med vilje. Man kan spille penge på kampe langt nede i ligasystemet. Helt ned til den femtebedste danske fodboldrække udbyder bookmakere odds. Rune Brandt fra Nordic Bet skriver på deres hjemmeside, at folk er glade for at kunne spille på deres lokale hold. Andre kritiserer den manglende kontrol med betting på amatørsport. 

Skal man kunne straffes med fængsel, hvis man bevidst skader en modstander på banen?
Gæstearbejderne i Qatar hænger i stilladserne for at gøre infrastrukturen og de mange stadioner klar til VM i fodbold 2022.
Alle de store europæiske sportsmedier var til stede, da 16-årige Martin Ødegaard blev præsenteret som spiller i Real Madrid.