Utroskab er en hastigt voksende industri

Antallet af hjemmesider, der tjener penge på at formidle kontakt mellem mennesker, som ønsker at være deres ægtefælle eller faste partner utro, fortsætter med at stige. Foto: Noel Hendrickson

Stadig flere hjemmesider tilbyder hjælp til at være utro. Og stadig flere psykologer og terapeuter hjælper parterne, når utroskaben bliver opdaget

Utroskab er godt på vej til at blive en milliardforretning. Antallet af hjemmesider, der tjener penge på at formidle kontakt mellem mennesker, som ønsker at være deres ægtefælle eller faste partner utro, fortsætter med at stige. Og det samme gør antallet af mennesker, der bruger dem.

I Danmark er der nu mindst seks forskellige hjemmesider, der tilsammen hævder at have flere end 250.000 medlemmer. Den nyeste på det marked er AshleyMadison.com, som forventer at få 70.000 danske medlemmer inden for det næste år. Op mod halvdelen af medlemmerne betaler op til 449 kroner om måneden for at være med, og derfor er der efterhånden tale om en decideret utroskabs-industri, siger flere forskere.

LÆS OGSÅ: Flere præster døber indvandrere uden om folkekirken

En industri, der endda er i hastig vækst, mener blandt andre professor i sexologi ved Aalborg Universitet Christian Graugaard.

Der er næppe tvivl om, at utroskab er i vækst i Danmark, og at de nye hjemmesider er medvirkende til den udvikling. Hjemmesiderne besvarer selvfølgelig en eksisterende efterspørgsel, men de skaber og legitimerer også et behov i en tid, hvor vi generelt oplever en voksende rastløshed i vores intime relationer, siger han.

Kulturelt betragtet er det utrolig interessant. Utroskaben er jo udtryk for, at mange i disse år føler sig fanget mellem nysgerrighed og frihedstrang på den ene side og den traditionelle tryghed i parforholdet på den anden, siger Christian Graugaard.

Den stigende utroskabkommer også til udtryk hos landets psykologer og parterapeuter. Hos Center for Familieudvikling hjælper man cirka 300 par om året, og stadig flere af dem har netop utroskab som et afgørende problem, fortæller underviser og uddannelsesleder Søren Marcussen.

Det er svært at forestille sig, at hjemmesiderne ikke har en effekt, alene fordi det gør utroskaben nemmere og mindre umoralsk. Men vi ved også, at mange tackler sorg, stress eller udbrændthed ved at være utro, og da de fænomener er i stigning, kan det også forklare noget af udviklingen, siger han.

LÆS OGSÅ: Når frihedstrangen bliver klemt i parforhold, begår mange utroskab

I det hele taget oplever jeg, at der er sket en ny italesættelse og dermed en normalisering af utroskaben, og det er paradoksalt, for vores kurser viser tydeligt, at utroskab er lige så ødelæggende for et parforhold, som det altid har været, siger Søren Marcussen.

Psykoterapeut Hans Jørgen Juhler har 15 års erfaring med terapi efter utroskab og oplever en markant øget efterspørgsel på hjælp. Han kan desuden høre på sine kolleger og se på internettet, at der generelt er et klart stigende antal terapeuter, som slår sig op på at kunne hjælpe med netop følgerne af utroskab.

Hans Jørgen Juhler ser det især som et tegn på, at vi slet ikke er så seksuelt frigjorte, som vi går og tror. Vi taler næsten ikke om vores seksualitet, og derfor forstår vi heller ikke helt konsekvenserne af utroskab, når den bliver afsløret. Og vi forstår ikke, hvor afhængige vi faktisk er af hinanden.

Vi er tilbøjelige til at tro, at hovedårsagen til utroskab er uopfyldte behov. Men utroskab forekommer også i velfungerende forhold, og det er min erfaring, at det i stedet ofte er seksualitetens manglende integration i vores kultur og liv, der er årsagen, siger Hans Jørgen Juhler.

Vi møder mange andre fristelser i vores liv, men fordi det er områder, der er dybt forankret i vores hverdagsliv og mere italesat, kan vi bedre gennemskue konsekvenserne, og det gør det nemmere for os at holde os på måtten, siger han.