Konservative på slingrekurs med købesex-forslag

De første kibbutzer var landbrugskollektiver med blandt andet hønsefarme. -- Foto: Liselotte Sabroe.

MED AFSTEMNING: Det Konservative Folkepartis nye forslag om at legalisere prostitution harmonerer ikke med de værdier, partiet traditionelt står for, lyder kritik

I efteråret var der heftige politiske diskussioner om et forbud mod købesex, som regeringen i sidste ende droppede til stor tilfredshed blandt de borgerlige partier. Men det var ikke nok for De Konservative, der nu går videre med et forslag om at lovliggøre det ældgamle erhverv.

LÆS OGSÅ: "Handel med sex er ikke helligt område"

Prostituerede betaler i dag skat og moms af det, de tjener, men har ikke ret til for eksempel dagpenge og sygedagpenge. Det skal laves om, lyder det fra De Konservatives arbejdsmarkedsordfører, Mai Henriksen.

I dag er det tilladt at købe og sælge sig til sex, men på trods af det anerkender vi ikke prostitution som et erhverv, og det betyder, at de prostituerede lever i en gråzone uden rettigheder, som andre har på arbejdsmarkedet, siger hun.

Det er en kontroversiel udmelding fra De Konservative, der ellers er kendt for at ville holde på de traditionelle former for parforhold og holde seksualiteten inden for ægteskabet.

Partiet har tidligere stemt mod legalisering, og ifølge Søren Hviid Pedersen, lektor i statskundskab fra Syddansk Universitet og kender af konservatismen, er det et vanvittigt forslag.

LÆS OGSÅ
: Skal prostituerede have ret til A-kasse, dagpenge og fagforening?

Der kan være gode sociologiske forklaringer på at legalisere prostitution, men som konservativt parti giver det ingen mening at ønske dette. Det harmonerer ikke med de kernefamilie-værdier, partiet traditionelt står for. Det er snarere udtryk for liberal tænkning, siger Søren Hviid Pedersen.

Med forslaget fortsætter De Konservative en slingrekurs på en række områder, og der tegner sig et billede af et usammenhængende og vaklende parti, mener Søren Hviid Pedersen.

På partiets landsråd i efteråret blev der for eksempel slået en langt mere EU-skeptisk tone an, som også blev indført i det nye konservative partiprogram.

Men så sent som i denne uge slog partiformanden, Lars Barfoed, det helt fast, at partiet ikke har ændret holdning til EU og dermed ikke støtter den linje, som hans britiske kollega, den konservative premierminister, David Cameron, har lagt for dagen.

I indeværende uge har partiformanden samtidig slået sig op som politisk forsvarer af bogbranchen, der klager over økonomisk nød, og han erklærer sig åben for tanken om at genindføre faste bogpriser. Det er blot to år siden, at priserne blev givet helt fri i Danmark, hvilket De Konservative var med til at få gennemført.

De Konservative er ifølge Søren Hviid Pedersen splittet mellem to retninger: En liberal-konservativ linje, som er mere frihedsorienteret, og den værdikonservative præget af parolen Gud, Konge og Fædreland.

Det er en spaltning, der altid har eksisteret i partiet. Og det seneste forslag om lovliggørelse af købesex er et udtryk for, at partiet ikke ved, hvilket ben det skal stå på. Det hænger ikke sammen, hvis udgangspunktet er den traditionelle konservatisme. Jeg savner konsistens og politisk lederskab.

Mai Henriksen mener derimod, at det er god konservativ politik at tage hånd om de svageste i samfundet.

Vi skal tage hånd om de kvinder, der ufrivilligt ender i prostitution. Det kan vi, samtidig med at vi er et familieparti, siger hun.

De Konservatives forslag når umiddelbart ikke langt på Christiansborg, hvor regeringspartierne kalder idéen langt ude.

Vi går ind for at begrænse prostitution og ikke at opfordre til det. Og jeg kan slet ikke se, hvordan de handlede kvinder er tænkt ind i det her, siger De Radikales ligestillingsordfører, Marlene Borst, til Ritzau.