Dilemma: Har handicappede ret til sex?

Foto: Ritzau Scanpix/Iris

Regeringen vil forbyde, at offentligt ansatte formidler kontakt til prostituerede for handicappede. Forbud kan skade de handicappede, advarer seksualkonsulent

Har handicappede ret til sex? Og er det så fald offentligt ansattes opgave at formidle kontakt til prostituerede?

Spørgsmålet er blevet aktuelt i forbindelse med, at regeringen nu vil forbyde, at offentligt ansatte formidler kontakt mellem prostituerede og handicappede.

Det skriver dagbladet Information.

Denne mulighed er ellers indskrevet i en vejledning, som Socialministeriet i 2001 udarbejdede for kommunerne.

Af vejledningen fremgår det blandt andet, at der gerne må ydes hjælp til oplæring til onani, hjælp til personer, der ønsker samleje samt hjælp til at kontakte en prostitueret.

Men nu skal vejledningen ændres, lyder det fra den radikale ligestillingsordfører Sofie Carsten Nielsen ifølge Information.

"Prostitution er skadeligt, derfor er det ikke noget, vi skal opfordre offentligt personale til at hjælpe til med", lyder det fra Sofie Carsten Nielsen.

Men et totalt forbud mod formidling af kontakt til prostituerede, risikerer at føre de handicappede ud i uoverskuelige og potentielt farlige situationer, mener Simon Simonsen, der er pædagog og seksualkonsulent, blandt andet med tilknytning Hulegården, et botilbud for udviklingshandicappede i Brøndbyøster.

"Én af vores beboere tog engang på egen hånd ned til Skelbækgade på Vesterbro (hvor der ofte står prostituerede, red.). Det kan vi jo ikke forhindre ham i. Til gengæld endte det med, at han fik tæv af nogle alfonser eller lignende, fordi han åbenbart havde opført sig dumt. Det var altså ikke sket, hvis jeg havde hjulpet ham", siger Simon Simonsen ifølge Information.

Han har selv formidlet kontakt til flere prostituerede og understreger, at problemet ikke kun bunder i fysiske handicap.

"Jeg tror, mange har en forestilling om, at denne debat kun handler om de multihandicappede, der hverken kan gå eller løfte telefonrøret selv, og det er selvfølgelig også tilfældet for nogle. Men langt de fleste af de beboere, jeg har hjulpet, kan både tale og gå selv, og derfor er der stadig god grund til at hjælpe dem, så man undgår, at ens beboere ender med en brækket næse på Skelbækgade", siger Simon Simonsen ifølge dagbladet Information.