LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Danmark kritiseres for at diskriminere transseksuelle

Danmark kritiseres internationalt for at diskriminere transseksuelle. Billedet er taget sidste år i august til den årlige Copenhagen Pride Parade, den årlige festival for homo- og transseksuelles rettigheder. Foto: Nikolai Linares/ Denmark

Rapport fra Amnesty kritiserer Danmark for at tvinge transkønnede til kastration og stemple dem som psykisk syge. Regeringen forventes klar med nyt udspil til foråret

Debatten om, hvorvidt pas og cpr-numre skal kønsneutraliseres for at tilgodese de transseksuelle i samfundet, er blusset op på ny efter kritik fra Amnesty International.

I dag skal danske transseksuelle ikke bare gennemgå psykisk udredning, men også lade sig kastrere, hvis de vil have, at deres nye køn skal fremgå af sygesikringsbevis, pas og kørekort.

Det er slet og ret diskrimination, lyder det i en rapport fra Amnesty, der opfordrer til at fjerne transkønnethed fra listen over psykiske lidelser og give transkønnede ret til et såkaldt juridisk kønsskifte uden operation.

Kritikken kommer kun få uger før en tværministeriel arbejdsgruppe om transseksuelles rettigheder forventes at aflevere sine anbefalinger til Folketinget. Og hos Socialdemokraterne har man store forventninger til, at regeringen allerede i løbet af foråret vil være klar til at gennemføre lovændringer, der skal sikre de transseksuelles rettigheder bedre.

LÆS OGSÅ: Skal transseksuelle have ret til juridisk kønsskifte?

Det er mit klare indtryk, at man bredt politisk har indset, at vi halter bagefter, når det gælder de transseksuelles rettigheder, og at der er behov for en lovændring, der kan sikre, at denne minoritetsgruppe ligestilles med andre i samfundet. Det betyder blandt andet, at borgere, der ønsker at leve som et andet køn, skal have ret til at skifte navn og cpr-nummer, selvom de ikke er blevet opereret, og at vi skal undgå at stigmatisere og sygeliggøre dem med psykiatriske diagnoser, siger partiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

Overlæge ved Sexologisk Klinik på Rigshospitalet, Annamaria Giraldi, tror, at en nemmere adgang til et nyt cpr-nummer vil skabe bedre livskvalitet for en stor del af de transkønnede, Men hun er mere skeptisk, når det angår spørgsmålet om at fjerne de transkønnede fra listen over psykiske lidelser.

Det giver god mening at beholde behandlingen af de transkønnede i psykiatrien alene af den grund, at vi skal sikre os, at der ikke er andre grunde til, at nogle vælger at skære ellers velfungerende dele af kroppen. Det er i psykiateren, der findes de bedste forudsætninger for at udelukke, at vrangforestillinger og svære depressioner ligger til grund for et ønske om kønsskifte. Det er nødvendigt, og det er ikke det samme som at stemple nogen som sindssyge, Tværtimod, siger Annamaria Giraldi.

Flemming Møller Mortensen mener heller ikke, det er nødvendigt helt at fjerne brugen af diagnoser i behandlingen af transseksuelle.

Diagnoser er jo et redskab i sundhedssystemet, der ikke lige er til at komme udenom, Det vigtige er, at vi finder nogle betegnesler og et sprogbrug, som ikke er krænkende og stigmatiserende, siger han.