LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Ny test sætter gravide i svære valg

Ny test kan finde ud af om et foster er sygt eller har kromosomafvigelser tidligere end det er muligt i dag. (Foto: EGEN/Scanpix 2012) Foto: Egen

Nye metoder giver gravide mulighed for at få tjekket, om fosteret er sygt eller har kromosomafvigelser tidligere, end man kan i dag. Men de nye test åbner også for svære dilemmaer, advarer formand for Det Etiske Råd

Har fosteret kromosomafvigelser eller anlæg for muskelsvind, hjernesygdomme, hjertefejl og andre alvorlige sygdomme? Har det øget risiko for at udvikle autisme eller brystkræft senere i livet?

Det vil lægerne om få år være i stand til at svare på, allerede før den gravide rammer abortgrænsen på 12 fulde ugers graviditet. Dermed vil vordende forældre i teorien frit kunne vælge en abort på baggrund af resultatet, skriver Politiken.

LÆS OGSÅ: I Israel får man mange børn. Og har masser af kontrol

Med en ny metode kan man ved en simpel blodprøve fra moderen teste fosteret for langt flere sygdomme end hidtil.

Aarhus Universitetshospital overvejer nu at afprøve teknikken på tre kromosomafvigelser, blandt andet Downs syndrom, når metoden er klar om cirka to år.

- Den vil kunne bruges til at diagnosticere alvorlige sygdomme, og er der mistanke om en alvorlig lidelse, kan den også bruges til at frikende fosteret for sygdommen, siger ledende overlæge på klinisk genetisk afdeling Ida Vogel til Politiken.

I dag bliver alle gravide tilbudt en blodprøve, den såkaldte doubletest, og en nakkefoldsskanning omkring 11.-13. graviditetsuge. Her bliver fosteret primært undersøgt for tre kromosomafvigelser, hvoraf Downs syndrom er den mest kendte.

Ida Vogel understreger, at metoden i første omgang kun er planlagt til at teste for de tre kromosomfejl, som danske gravide allerede i dag kan blive undersøgt for. Og at prøven kun vil blive taget i brug, når doubletesten viser øget risiko.

Formanden for Det Etiske Råd, Jacob Birkler, advarer om, at det bliver forældrene, der kommer til at stå tilbage med de svære valg.

- Alle er i en eller anden grad disponeret for sygdomme, så at screene sig frem til et sygdomsfrit liv er en illusion. Spørgsmålet er, hvilke sygdomme man kan acceptere, at børnene kan få - og det kan i sidste ende blive forældrenes valg, siger han.