LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Israelske børn sagsøger for at være blevet født

Israelere født med misdannelser sagsøger - deres liv burde ikke have været levet, mener de. - Foto: Erwin Wodicka/Erwin Wodicka - wodicka@aon.at

Stadig flere israelere født med misdannelser sagsøger deres fødselslæger og myndigheder for at lade dem være kommet til verden

Israelske børn med medfødte misdannelser sagsøger i stigende grad de læger og lægelige myndigheder, der lod dem blive født.

Antallet af retssager om "uønsket liv" skønnes til at ligge på 600, siden den første sag i 1987, og den israelske regering opfordres fra flere sider til at indlede en officiel undersøgelse af fænomenet.

Medicinske etikere siger til New Scientist, at disse sager rejser alvorlige etiske betænkeligheder, ikke mindst om værdien af handicappede menneskers liv. Og de frygter, at læger bliver alt for forsigtige i deres diagnostiske vurderinger og anbefalinger til vordende forældre. Resultatet kan blive, at flere sunde fostre bliver aborteret.

NYT TEMA: Screening

En etiker siger til New Scientist, at advokater ligefrem opsøger områder med høje forekomster af genetiske sygdom og indavl for at finde nye sager. Advokaterne forventer nemlig store erstatningssummer, hvis de i en retsal kan bevise, at et hele deres klients liv ikke burde have været levet.

Rabbi Avraham Steinberg, fra Hebrew University-Hadassah Medical School i Jerusalem siger til det videnskabelige tidsskrift:

"Jeg finder det meget svært at forstå, hvordan forældre kan stille sig op på vidneskranken og sige til deres børn: 'Det ville være bedre for dig ikke at være blevet født. "Hvad er de psykologiske virkninger på børnene?"

Israel er blandt de lande i verden, hvor der foretages flest screeninger af gravide. Israel er også liberale med hensyn til sene aborter.

TEMA: Screening

TEMA: Abort

SCREENING: En personlig beretning:

Kapitel 1
: Ønskebarnet

Kapitel 2
: Det er en pige

Kapitel 3
: Mødet med Nanna