Gravide kan ikke få scanninger nok

Gravide kvinder ebtaler gerne selv for den tryghed, teknologien kan give

Stadig flere gravide betaler private klinikker for ekstra ultralydsscanninger. De ønsker større tryghed og hygger sig med deres ufødte barn

To scanninger på sygehuset – en i 12. og en i 19. uge – er slet ikke tilstrækkeligt for det stadig stigende antal gravide, der ønsker at følge deres ufødte barns udvikling tæt gennem hele graviditeten. De vælger at supplere det offentlige tilbud med et eller flere besøg på private scanningsklinikker. Her betaler de sig til længere tid under scanneren, bedre billeder og sågar DVD'er, der giver de vordende forældre mulighed for at nyde den lilles tumlen rundt i livmoderen hjemme foran skærmen i dagligstuen.

– De gravide nyder at have god tid til at se barnet, siger jordemoder Pia Zilstorff, der sammen med kollegaen Lisette Bjerregaard står bag firmaet Scanningsjordemoderen – et firma, der på mindre end to år har udviklet sig til en mindre kæde med klinikker i både København, Århus og Silkeborg.

– Det er alle former for kvinder, der køber sig til flere scanninger. De synes, der er gået lang tid, siden de blev scannet på sygehuset og vil gerne sikre sig, at alt stadig er, som det skal være. Og så er det dejligt at se barnet og få billeder og en DVD med hjem, siger Pia Zilstorff.

Det er imidlertid ikke alle, der er lige begejstrede for den store efterspørgsel på private ultralydsscanninger. Læge Svend Maigaard, der driver Maigaard Fertilitetsklinik i Århus, har valgt stoppe for scanningstilbuddet til gravide udefra for fremover kun at scanne klinikkens egne klienter.

– Vi har simpelthen ikke kapaciteten til at imødegå den stigende efterspørgsel. Nogle gravide ville jo lade sig scanne en gang om ugen, hvis de kunne få lov, siger Svend Maigaard.

Han peger samtidig på, at de scanninger, det offentlige tilbyder gravide, er helt tilstrækkelige, hvad angår screening for sygdomme og handicap. Scanninger derudover har mere karakter af show, siger han.

Men det er sociolog Emilie van Hauen ikke helt enig i:

– De ekstra scanninger er udtryk for det moderne menneskes ønske om at kontrollere hele sin tilværelse. Vi vil ikke affinde os med at leve med usikkerheden. Derfor forsøger vi at sikre selv det, der ikke kan sikres. For selvom vi ikke kan sikre livet – heller ikke for vores ufødte børn – kan vi jo sørge for at få så meget viden som muligt, så vi i hvert fald ikke får nogle overraskelser, siger hun.

Emilie van Hauen peger på, at scanningerne giver den gravide mulighed for at vælge, og at det netop er valget, der giver os den følelse af kontrol, vi så gerne vil have.

– I dag vælger vi i udstrakt grad, hvordan vores liv skal forme sig. Vi vælger vores ægtefælle og vores erhverv. Og hvis vi har overskuddet, kan vi vælge at rette op på vores sociale status og på naturens fejl ved at lave om på vores krop og udseende. På samme måde giver scanningerne os mulighed for at vælge vores egne børn til – eller fra, hvis de ikke passer ind i det livsbillede, vi ønsker for os selv.

bech-jessen@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Danmark, Liv og Sjæl og Leder