Flertal i Det Etiske Råd vil have ubetalt rugemoderskab tilladt

Selve Koranen er opdelt i 114 kapitler eller suraer, der igen er opdelt i vers. Suraer er opdelt efter et kvantitativt princip med de længste suraer først og så i aftagende længde. Foto: Leif Tuxen.

MED AFSTEMNING: Det bør være tilladt i Danmark at være rugemoder, så længe det er ubetalt, mener et flertal i Det Etiske Råd. Politikerne er delte i spørgsmålet

For otte uger siden blev Kjartan Langvad og Mikkel Raahede fædre til deres tredje datter, Selma, som de har fået med hjælp fra en rugemoder i USA. For i Danmark er rugemoderskab ikke tilladt. Men det burde det være, hvis det stod til de nybagte fædre. De er derfor glade for, at et flertal i Det Etiske Råd nu anbefaler politikerne at til-lade ubetalt rugemoderskab i Danmark. Det fremgår af rådets redegørelse International handel med menneskelige æg, rugemoderskab og organer, som rådet fremlægger i dag på Christiansborg:

Ubetalt rugemoderskab er et skridt på vejen. Men det er ikke nok. Kvinden skal selvfølgelig kompenseres for det store fysiske og mentale arbejde, hun gennemgår. Det kan man sagtens gøre, uden at der er tale om udnyttelse. Særligt i et land som Danmark, hvor forskellen mel-lem rig og fattig er så lille, og hvor man meget nemt kunne screene kvinder for deres motiver for at gå ind i et rugemoderskab, siger Mikkel Raahede.

LÆS OGSÅ: Politikerne er splittede i spørgsmålet om at tillade ubetalt rugemoderskab

Det er Kjartan Langvad enig i. Han og Mikkel Raahede vælger nu at stå offentligt frem i håb om, at deres historie kan være med til at ændre dansk lovgivning:

Der er en risiko for, at det danske samfund vil se på os som kriminelle. Men nogen må gå forrest, så vi kan få debatten om rugemoderskab i Danmark, siger Kjartan Langvad.

Et af de medlemmer af Det Etiske Råd, som går ind for ubetalt rugemoderskab, såkaldt altruistisk rugemoderskab, er Thomas Ploug, formand for rådets arbejdsgruppe om emnet. Han mener, det er en stor gave, hvis et menneske vil bære et andet menneskes barn.

Det er fantastisk, hvis nogen gør en selvopofrende gerning for et andet menneskes skyld. Vi bakker jo almindeligvis op om altruistiske handlinger, og det er der en række grunde til. I sig selv er det godt, men det er også med til at styrke fællesskabet og give sammenhængskraft i et samfund, når vi hjælper hinanden, siger Thomas Ploug, der anerkender, at der er en række problemer forbundet med rugemoderskab:

Det er ofte forbundet med store ulemper for den, der bærer barnet, som også udsætter sig selv for en risiko og for mange smerter. Desuden kan der forekomme en tilknytning mellem rugemoderen og barnet, der gør, at det kan være en stor sorg at afgive barnet. Eller måske kan kvinden slet ikke afgive barnet alligevel.

Netop denne sidste pointe får de pågældende medlemmer til at anbefale, at rugemoderen skal kunne ombestemme sig, hvis hun alligevel ikke kan afgive barnet.

LÆS OGSÅ: To fædre, to rugemødre og tre døtre

Alle medlemmerne af Det Etiske Råd mener, at betalt rugemoderskab er etisk problematisk af en eller flere grunde: Det udgør en værdighedskrænkelse, det kan ændre synet på graviditet og forældreskab, det har elementer af udnyttelse, og det kan risikere at underminere de altruistiske principper, det danske sundhedssystem er baseret på. Et stort mindretal, herunder rådets formand Jacob Birkler og Lillian Bondo, formand for Jordemoderforeningen, mener, at der er skærpede grunde til at være imod rugemoderskab, også altruistisk, fordi det reducerer kvindekroppen til at være et hylster for produktion af et individ. De mener også, at rugemoderskab indebærer en krænkelse af barnet. For ifølge dem er tilknytningen mellem foster og mor væsentlig for barnets videre udvikling, og en aftale om rugemoderskab repræsenterer en planlagt fjernelse af barnet fra den eneste mor, det kender. Dette kan indebære en svækkelse af barnets muligheder for at udvikle sig harmonisk, mener de.

Politikerne er delte i spørgsmålet om en lovændring:

Det skal vi nu drøfte i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Personligt mener jeg, at rugemoderskab er noget ganske andet end det at donere sæd eller æg. Der skal meget eftertænksomhed til, inden vi eventuel tyer til lovgivning, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).