Vestlige par udliciterer moderskab til Indien

Prisen på en rugemor i Indien er omkring en tredjedel af, hvad en rugemor ville koste i USA eller Storbritannien, og det har fået et stigende antal barnløse par fra vestlige lande til at købe en indisk rugemor. - Foto: stock.xchng

Flere og flere vestlige par søger indiske rugemødre for at få drømmen om et barn virkeliggjort. Det er ganske enkelt billigere end i resten af verden

Udlicitering af arbejdskraft kender få grænser. Dog er det meste af det arbejde, der udliciteres, normalt for en længere periode end ni måneder. Men ikke i Indien, hvor en ny industri i de senere år er sprunget op.

På fertilitetsklinikker i Bhopal, Indore og Anand er det muligt at købe en pakke bestående af rugemor, behandling og rejseomkostninger for 30.000 dollar. Den pris er omkring en tredjedel af, hvad en rugemor ville koste i USA eller Storbritannien, og det har fået et stigende antal barnløse par fra disse lande til at købe en indisk rugemor. Det er dog ikke kun briter og amerikanere, der besøger klinikkerne i Indien, fortæller den kvindelige leder af fertilitetsklinikken i Anand, Gujarat, Dr. Nayna H. Patel til New York Times:

Der kommer omkring 10 forespørgsler hver dag fra forskellige steder i verden.

Klinikken i Gujarat har flere end 50 rugemødre, den kan trække på. I øjeblikket er over halvdelen af disse gravide med børn, de ikke skal beholde efter fødslen.

Dr. Nayna H. Patel var i 2003 en af de første, der begyndte at udbyde rugemødre til barnløse par. Siden er antallet af klinikker steget i takt med efterspørgslen, og selvom der ingen tal er på antallet af børn født af rugemødre i Indien, så er Dr. Mohanlal Swarankar, leder af Mahatma Gandhi Instituttet i Jaipur og en af Indiens ledende fertilitetseksperter, ikke i tvivl:

Tendensen er stigende.

De mange fertilitetsklinikker, der liggere tæt i bazarerne i de sydindiske byer Bangalore og Indore, vidner da også om, at rugemødre er blevet en stor industri. Skilte og hjemmesider taler om flere hundrede par, som klinikkerne hjælper ud af barnløsheden, og hvert år regner eksperter med, at industrien indbringer de indiske klinikker mellem 450 og 500 millioner dollar.

De indiske rugemødre ser dog kun en brøkdel af pengene. For mens udlændinge ofte betaler omkring 30.000 dollar til klinikken, så får kvinden mellem 3000 og 7500 dollar. Og det er forkasteligt, mener Dr. Mohanlal Swarankar:

Det her et etisk problem, for rugemødrene bliver udnyttet. De er fattige og har brug for pengene, derfor gør de det. Men de risikerer deres helbred og social stigmatisering.

Også Stig Toft Madsen, seniorforsker på Nordisk Institut for Asien Studier, mener, at der er tale om udnyttelse. Dog er han ikke overrasket over, at de indiske læger formår at udlicitere rugemødre:

Mange indiske læger har private klinikker. Der er benhård konkurrence imellem dem, og det her viser, at nogen har fundet en niche.

Det, vi ser her, er klassisk indisk. Lægerne formår at kombinere de fattiges behov for penge og de barnløses behov for en ydelse.

At kombinationen hjælper både rige barnløse og fattige indere, gør dog ikke udliciteringen af indiske rugemødre mere moralsk, siger Dr. Mohanlal Swarankar:

Det er forkert at leje et menneske for ni måneder, og det er uetisk at købe et barn, understreger han.

klitgaard@kristeligt-dagblad.dk