Slagterier giver muslimer forrang

Danske slagterier kritiseres for at forskelsbehandle deres medarbejdere. Foto: Kristoffer Juel Poulsen.

Danske slagterier annoncerer ikke, men rekrutterer medarbejdere til halalslagtning internt

Loven tilsidesættes, når danske slagterier kun bruger muslimske medarbejdere til at halalslagte det kød, som i øjeblikket giver danske virksomheder gyldne eksportmuligheder. Sådan lyder kritikken fra Dansk Folkepartis fødevareordfører, René Christensen.

Loven om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet forbyder nemlig forskelsbehandling på arbejdsmarkedet på grund af race, religion og andre personlige forhold.

"Derfor kan vi ikke acceptere, at der er job i slagteribranchen, der kræver, at man er muslim. Forestil dig ramaskriget, hvis man slog en stilling op og skrev, at man foretrak kristne," siger René Christensen.

Han henviser til eksempelvis slagteriet Rose Poultry, som på dets hjemmeside understreger, at medarbejderne halalslagter alt fjerkræ:

"På de danske slagterier er disse medarbejdere muslimer. Når man begynder at slagte, og hver gang der har været en pause i slagtningen, fremsiger den muslimske medarbejder en bøn for sig selv, der oversat lyder: i Guds navn. Allah er den største."

Loven har den undtagelse, at en arbejdsgiver kan søge dispensation hos Beskæftigelsesministeriet, hvis personens tro er en særlig kvalifikation i forhold til stillingen. Men selvom Rose Poultry aldrig har søgt dispensation, afviser marketingchef Anne Gitte Elbronn kritikken fra Dansk Folkeparti:

"Vi har ikke annonceret officielt efter en halalslagter, fordi vi har mange muslimske medarbejdere at rekruttere fra. Vi har altså ikke overtrådt nogen lov. Men hvis vi slår en stilling op, skal vi selvfølgelig sikre os, at vi har papirerne i orden."

Heller ikke Henrik Bunkenborg, chefkonsulent i brancheorganisationen Fødevarer & Landbrug, mener, at en dispensation har været nødvendig:

"Gennem mine 14 år i branchen har jeg aldrig oplevet, at man har annonceret efter muslimske slagtere. Fordi man blandt det almindelige personale har mange muslimske medarbejdere, rekrutteres de til specialfunktionen med halalslagtning."

Den praksis på de danske slagterier rummer forskellige problemer, mener Niels-Erik Hansen, leder af Dokumentations- og rådgivningscentret om racediskrimination. Dels fordi den kan afskære folk uden for virksomhederne fra stillingerne. Dels fordi den kan give muslimske medarbejdere en fordel i nedgangstider.

"Risikoen er, at når slagterierne får en nedgang i ordrerne og fyrer folk, vil man måske sidde mere sikkert i sadlen, fordi man er muslim. Og fordi slagterierne stadig skal sælge halalslagtede bøffer til Mellemøsten," siger Niels-Erik Hansen og opfordrer slagterierne til at søge dispensationerne.

beck@k.dk