Politikere sætter dyr højere end religion

Et flertal i Folketingets retsudvalg er imod rituelle slagtninger uden først at bedøve dyret. Venstres Karsten Nonbo frygter, at et forbud fører til illegale slagtninger

Hensynet til dyrs velfærd er vigtigere end hensynet til religionen. Det mener et flertal af Folketingets partier bestående af Venstre, de konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og Enhedslisten, efter at Det Dyreetiske Råd i onsdags henstillede til justitsminister Lene Espersen (K) at forbyde rituelle slagtninger uden først at have bedøvet dyret.

Hun har nu sendt forslaget til høring, men på forhånd tager alle politiske ordførere afstand fra rituel slagtning. Samtidig ønsker flere at forbyde de rituelle slagtninger, hvor dyrene får skåret halsen over, mens de er ved bevidsthed. Andre peger på, at et forbud blot vil få de religiøse grupper til at udføre slagtningerne illegalt.

Formanden for Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup (DF), vil ikke tøve med et forbud mod rituelle slagtninger uden bedøvelse.

– Det er forfærdeligt, at dyret skal lide. Derfor hjælper det ikke at lade være med at forbyde slagtningerne, bare fordi man frygter, at de sker illegalt et andet sted. Det er et forkert signal at sende, at man vil lempe loven, fordi man frygter, den ikke bliver fulgt, siger Peter Skaarup. Også Socialdemokraternes ordfører, Frode Sørensen, fastslår, at dyrenes velfærd vejer aboslut tungest.

– Det er ligegyldigt, om vi taler om at lade et dyr lide i to sekunder, to minutter eller en halv time. Vi skal under ingen omstændigheder acceptere det, siger Frode Sørensen.

Karsten Nonbo, der er dyrevelfærdsordfører for Venstre, siger, at et forbud mod rituel slagtning uden bedøvelse i praksis vil betyde, at de rituelle slagtninger flyttes derhen, hvor ingen kan kontrollere dem.

– Religionen er ikke til debat for de, der ønsker en rituel slagtning uden bedøvelse, og derfor er jeg ikke i tvivl om, at slagtningerne vil fortsætte illegalt, siger Karsten Nonbo.

loewendahl@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Danmark og under Leder