Minister kritiseres for arrogance i sag om trosfrihed

Fødevareminister Dan Jørgensen på besøg hos slagteriet Danish Crown i Horsens fredag d. 31.januar 2014. Dan Jørgensen kritiseres for arrogance for ikke at ville mødes med jødiske talsmænd. Foto: Palle Peter Skov/ Denmark

Kritik af indgreb mod omskæring og slagtemetoder. Det er udtryk for sundhed-isme, mener teolog

Repræsentanter for de danske jøder mødes i dag med fødevareminister Dan Jørgensen (S) for at diskutere de religiøst betingede slagtninger uden bedøvelse, som har været forbudt siden i mandags.

Først, siger tidligere overrabbiner Bent Melchior, ville han slet ikke drøfte sagen med os, og større arrogance har jeg da aldrig oplevet fra en minister.

Men nu er der afsat en halv time til sagen i Fødevareministeriet.

I de senere år er både slagtemetoder og ikke mindst omskæring af drenge blandt både muslimer og jøder kommet op som nyhedsemne med stadigt større hyppighed.

Vi har fået en ny religion, siger professor emeritus og dr.theol. Viggo Mortensen.

Den hedder sundhed-ismen. Og sundhed slår alt, også religion. Så omskæring kan vi ikke have, for det er lemlæstelse.

Han er overbevist om, at der inden for de næste 10 år kommer et EU-direktiv om, at omskæring af drengebørn ikke længere er tilladt.

LEDER: Religionsfriheden indskrænkes

Og alle former for religion, der vil gøre krav på at være i det offentlige rum, kommer under et stærkt pres.

Mette Bock, Liberal Alliance og næstformand i Folketingets kirkeudvalg, synes ikke, at sagen er enkel.

Man må selvfølgelig ikke lemlæste hverken børn eller dyr. Men religionsfriheden er under pres, og hvis religionsfriheden indskrænkes, kan vi risikere at ende som et samfund, vi normalt ikke ønsker at sammenligne os med, siger hun.

Formand for Grundtvigsk Forum Niels Henrik Arendt siger lidt ironisk, at folk synes, det er o.k., at man snupper nogle rettigheder fra dem, mens de samtidig hidser sig op over en giraf.Men i virkeligheden tror jeg også, at det handler om, at informationssamfundets rum for holdninger bliver smallere og smallere. Der har været en tro på, at vi gik mod større mangfoldighed og større åbenhed, men det forholder sig stik modsat. Der er en bevægelse mod det konforme, siger Niels Henrik Arendt.

Han mener, at det blandt andet er pressens skyld, at alt bliver mere eksponeret.

LÆS OGSÅ: Fødevareminister forstår ikke kritik af rituel slagtning

Det er aldrig faldet nogen ind i Vestjylland at forholde sig til omskærelse af jødiske drenge. Men vi er via medierne rykket tættere på hinanden, så alles særheder er alles ansvar, og så kommer presset for uniformeringen.

Forståelsen for religion er for nedadgående, konstaterer Mogens Mogensen, phd. i interkulturelle studier.

Forståelsen for religion og ritualer er for nedadgående, og den forsvinder også i andre rettigheder, mener han.

Situationen minder om overvejelserne, dengang abort var forbudt, siger professor, dr. phil. Margit Warburg, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, Københavns Universitet

Hvis det bliver forbudt at omskære drenge, vil mange jøder og muslimer sandsynligvis stadig få deres drengebørn omskåret i udlandet. I dag foregår omskærelse normalt under ordnede, hygiejniske forhold, så man kan spørge sig selv, hvem der kommer til at foretage omskærelsen i udlandet? Bliver det mon klamphuggere? I den forstand har omskærelse af drenge stor lighed med tiden før den frie abort, som også overlod kvinderne til kvaksalvere.