Jøder og muslimer: Nu kan vi ikke længere følge vores religiøse spiseregler

Halal-slagter Foto: Heine Pedersen/ Denmark

Ingen dyr skal slagtes uden bedøvelse. Sådan lyder den lovændring, der træder i kraft på mandag. Men ændringen vil betyde, at jøder og muslimer ikke længere kan følge de religionsbestemte spiseregler, og det er et problem, mener interesseorganisationer

Fra på mandag bliver det ulovligt at slagte dyr uden bedøvelse i Danmark. Det sker, når en ny bekendtgørelse fra Fødevarestyrelsen træder i kraft. Men det er et problem, mener Finn Schwarz, formand for Det Jødiske Samfund i Danmark - Mosaisk Trossamfund.

"Det vil i praksis betyde, at man som jøde og muslim ikke kan følge de religionsbestemte spiseregler."

LÆS OGSÅ
: Dyrlæge: Sådan halalslagter man en ko

Og i virkeligheden er lovændringen et udtryk for et langt større problem, mener Finn Schwarz.

"Det handler om, at majoriteten i samfundet føler, at den skal bestemme, hvordan minoriteter skal leve deres liv, og det vil vi ikke være med til. For majoriteten i samfundet er det her ikke et problem, og så tænker man, at det er ikke et problem at lovgive på området, men det er et problem for os. Derfor synes jeg også, man kan drage paralleller til omskærelses-debatten. Den handler om det samme. At flertallet vil regere over de religiøse mindretal uden egentlig omtanke for minoritetens synspunkter."

Også Benyones Essabar er stærkt kritisk over for lovændringen. Han er formand for Danish Halal, der repræsenterer 53 muslimske foreninger, herunder Det Islamiske Trossamfund.

"Man fratager muslimer muligheden for at slagte på den måde, de ønsker, og det tvinger muslimer til at importere kød fra andre lande, hvis de skal overholde loven."

Ifølge fødevareminister Dan Jørgensen (S) bliver der ham bekendt ikke udført slagtning uden bedøvelse i Danmark. Men spørgsmålet har flere gange været genstand for debat, da flere religiøse mindretal angiveligt ønsker at benytte en slagtemetode, hvor dyret ikke først bliver bedøvet.

Hvorfor er det så et problem at ændre loven, hvis den type slagtning ikke bliver praktiseret?

"Det er problematisk, fordi vi ikke anerkender den måde, man slagter på i dag. Vi vil gerne have muligheden for at slagte dyrene herhjemme uden bedøvelse, for det er den bedste måde for dyret, mener vi," siger Benyones Essabar.