Fødevareminister forstår ikke kritik af slagtningsforbud

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) kan ikke følge, hvorfor nyt forbud mod slagtning af dyr uden bedøvelse skulle være et brud mod religionsfriheden Foto: Linda Kastrup/ Denmark

Hvordan kan afskaffelsen af en slagtnings-metode, der ikke bliver praktiseret, være en krænkelsen af religionsfriheden, spørger fødevareminister Dan Jørgensen (S)

Den nye bekendtgørelse fra Fødevarestyrelsen, der fra i dag gør det ulovligt at slagte dyr uden bedøvelse, har vakt stor kritik fra danske jøder, muslimer og retseksperter. Det vil ifølge dem betyde, at jøder og muslimer ikke længere kan følge de religionsbestemte spiseregler i Danmark.

LÆS OGSÅ: Slagtningsforbud ses som indskrænkning af religionsfrihed

Men de kritiske røster undrer fødevareminister Dan Jørgensen, for, hvis lovændringen betyder, at de ikke længere kan følge de religiøse ritualer, hvordan har det så kunnet lade sig gøre de seneste par år, hvor der ikke er blevet slagtet uden bedøvelse i Danmark?

Hvorfor skal det forbydes at slagte dyr uden bedøvelse?

Det skal det af dyrevelfærdsmæssige hensyn. Levende væsner skal behandles anstændigt. De skal de, når de står i stalden, når de transporteres, og når de slagtes.

Fra Det Jødiske Samfund i Danmark og fra Danish Halal lyder det, at det vil være umuligt for jøder og muslimer at praktisere deres religion med den nye lovændring. Gør det ikke indtryk på dig?

Nej, og deres udtalelser undrer mig egentlig. De her typer af slagtninger foregår ikke i Danmark, og derfor skulle det vel egentlig være umuligt for dem at praktisere deres religion i dag, hvis de mener, at de ikke kan praktisere deres religion længere på grund af lovændringen."

"Derudover føler jeg også, at vi har en fundet en god løsning, hvor vi ikke i modsætning til for eksempel Dansk Folkeparti forbyder al slags ritual slagtning. Slagtningen skal bare foregå med bedøvelse, som den i øvrigt også gør i dag. Vi vælger at skrive det ind i loven, fordi vi frygter, at den praksis, der er i dag, vil ændre sig.

Hvorfor frygter I det?

Med de her udtalelser fra Det Jødiske Samfund i Danmark og fra Danish Halal har vi jo fået et bevis på, at der er noget at frygte. Man reagerer vel ikke, hvis der ikke er noget at frygte. Vi så også i TV2 News en repræsentant fra et slagteri i Aarhus fortælle, at de havde fået en forespørgsel på at aflive dyr uden bedøvelse, så vi ved, at der er interesse for det.

Finn Schwarz fra Det Jødiske Samfund i Danmark mener desuden, at det her er endnu et eksempel på, at majoriteten i samfundet vil reagere over de religiøse mindretal uden ugen egentlig omtanke for minoritetens synspunkter. Hvad tænker du om den udtalelse?

Den må stå for hans egen regning. Den her lovændring sker helt efter bogen. Der har været høringsforslag, som der er blevet taget højde for, og jeg har så valgt at fastholde det oprindelige oplæg, og så har vi valgt at ændre bekendtgørelsen, så man ikke kan slagte dyr uden bedøvelse. Jeg har svært ved at se, hvordan det går imod deres rettigheder, når de ikke praktiserer metoden. Derudover er det sådan, at man i Norge og Sverige har indført det samme forbud, så det er ikke en ændring, jeg står alene med.

Hvad vejer tungest for dig, dyrevelfærd eller religionsfrihed?

Det handler altid om at finde en balance, og den synes jeg, at vi har fundet. Andre vil helt forbyde rituelle slagtninger, hvor vi vælger at sætte fokus på, at det skal foregå dyreetisk forsvarligt. Men som man med alle andre forhold i livet, så handler det om at finde den rette balance.