Dyreetisk råd vil mærke rituelt slagtet kød

©PHOTOPQR/LA PROVENCE/LAUNETTE Florian - Marseille, 19/12/2006. L'abattage des moutons lors de la fete de l'AID EL KEBIR qui aura lieu le 1 er janvier 2007 est regie a de nombreux contoles d'hygiene. Des veterinaires effectuent des surveillances regulieres des chaines d'abattage comme ici chez MoustaphaSlimani. Foto: colourbox.com

Rituelt slagtet kød skal ikke mærkes i Danmark. Yderst betænkeligt, mener både Det Dyreetiske Råd og formanden for Folketingets Fødevareudvalg

Danske forbrugere risikerer uden at vide det at spise kød fra dyr, der er rituelt slagtet uden forudgående bedøvelse. Det er nemlig ikke et krav, at rituelt slagtet kød mærkes på pakken i supermarkedet, og det vækker kritik fra Det Dyreetiske Råd.

– Det er afgørende, at dyrene bliver slagtet på forsvarlig vis: Både af hensyn til dyrene, og fordi der samtidig er grund til at formode, at mange forbrugere af etiske årsager ville fravælge kød, der er rituelt slagtet kød uden forudgående bedøvelse, siger formanden for Det Dyreetiske Råd, Peter Sandøe.

Ifølge rådet ender kød fra rituelle slagtninger som almindeligt konsumkød i supermarkedernes kølediske, fordi det er i overskud, eller hvis for eksempel arvæv betyder, at det ikke lever op til de religiøse forskrifters krav til "rent" kød.

Det Dyreetiske Råd bakkes op af formanden for Folketingets Fødevareudvalg, Christian H. Hansen (DF).

– Uden mærkning skal man være vegetar for at være sikker på, at man ikke spiser rituelt slagtet kød. Uden mærkninger fører man forbrugeren bag lyset, siger Christian H. Hansen, der kræver en lovændring, også selv om det vil stride imod reglerne for EU's indre marked.

Siden 1954 har de rituelle slagtninger været lovlige i Danmark, men i 1997 blev det lovpligtigt at bedøve dyret umiddelbart efter halssnittet. Eksportslagterier, der udfører muslimske halalslagtninger har selv indført, at dyret bedøves inden slagtningen. Men jødiske schæchtninger tillader ikke, at dyret bedøves først.

Det eneste slagteri, der hidtil har været godkendt til at foretage schæchtningerne, lukkede i august sidste år. Alligevel bør der være krav om mærkning af kødet, siger medlem af Det Dyreetiske Råd og formanden for Dyrenes Venner, Peter Mollerup:

– Der er jo intet til hinder for, at slagteriet åbner i morgen, siger han.

loewendahl@kristeligt-dagblad.dk