Politikere åbner for at forbyde omskæring

Her ses udstyret til brug ved omskæring. – Foto: .

Både regeringspartierne, Dansk Folkeparti og oppositionen finder omskæring af drenge problematisk. Socialdemokraterne vil have et forbud, og Venstre beder om en redegørelse

Flere politiske partier vil nu have et forbud mod religiøs omskæring af drenge under 15 år, mens andre partier vil have emnets omfang undersøgt og sundhedsministeren på banen.

Det sker, efter at en række kritikere herunder formændene for Det Etiske Råd og Børnerådet i går i Kristeligt Dagblad kritiserede den religiøse praksis, hvor otte dage gamle jødiske spædbørn samt muslimske drenge får fjernet forhuden. Kritikerne mener, at omskæring må vente, til barnet er over 15 år og er gammel nok til selv at bestemme over egen krop og med hensyn til lovgivning bør der ikke være forskel på omskæring af drenge og piger, lyder det. Det er i dag forbudt at omskære piger og kvinder, mens omskæring af drenge er tilladt, så længe der er en læge til stede.

Hidtil har kun Enhedslisten været imod drengeomskæring, men nu vil Socialdemokraterne også have et forbud.

Jeg har aldrig forstået, hvorfor man skal skære i børn på den måde. Jeg mener ikke, at religion kan legitimere, at man påfører sine børn fysiske skavanker og de smerter, der må være forbundet med det. Vi har diskuteret omskæring af kvinder, men jeg mener også, omskæring af drenge skal forbydes, siger socialordfører Mette Frederiksen (S).

Venstres socialordfører, Ellen Trane Nørby, vil bede sundhedsministeren om en redgørelse for de sundhedsfaglige, sociale og retslige konsekvenser af omskæringen.

Indgrebet er jo tydeligvis invaliderende hos piger og kvinder. Men der har altid været en opfattelse af, at det ikke er tilfældet ved drenge-omskæring. Det skal vi have undersøgt. Det er klart, at man skal kunne bestemme over egen krop. Men samtidig gør religiøse traditioner og sundhedsfaglige aspekter sig også gældende. Det er ikke ukompliceret. Derfor skal vi have ordentlig viden, inden vi drøfter det i folketingsgruppen, siger hun.

Socialordfører Vivi Kier (K) vil rejse debatten i folketingsgruppen og Sundhedsudvalget. Hun er enig i, at børnene skal bestemme over deres egen krop og dermed være 15 år, før en omskæring kan komme på tale.

Men der, hvor jeg trækker vejret et øjeblik, er i forhold til konsekvenserne. For de er ikke lige så store som ved pigeomskæring. Vi må derfor først have undersøgt, hvorfor det er forbudt hos piger og ikke hos drenge, siger hun.

Også sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) bakker op om kritikken.

De drengebørn skal være gamle nok til selv at bestemme. Vi har set voksne, der gerne vil have forhuden tilbage, fordi de har fået det gjort som små, og eksempler på at der er gået betændelse i det. Desuden lever vi i nutiden, og her er det ikke rimeligt, at vi udsætter raske børn for religiøs omskæring, siger hun og henviser til, at omskæringen stammer fra en mere end 3000 år gammel jødisk pagt mellem Gud og Abraham.

Men dermed er hun i strid med sit partis linje. For ifølge Jesper Langballe, Dansk Folkepartis ordfører på området, vil Dansk Folkeparti ikke forbyde omskæringen. Alligevel mener han, at det skal overvejes, om indgrebet skal foretages af læger. Herhjemme er det som regel overrabbiner Bent Lexner, der, med en læges tilstedeværelse, omskærer jødiske drenge.

Det er helt ude i hampen at sammenligne omskæring af piger, som er en barbarisk lemlæstelse, med drengeomskærelse, hvor man fjerner en hudlap. Men det kan godt være, at man skulle overveje, om det skal foregå lægeligt, siger han.

Liberal Alliance støtter et forbud, mens SF først vil have en lægelig vurdering og en redegørelse.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk