Ortodokse jøder kønsopdeler fortove

Ortodokse. Foto: .

I Jerusalem har det ortodokse Meah Shearim-kvarter længe været som en anden verden, hvor sekulære israelere ikke føler sig velkomne, og hvor tingene får lov til at udvikle sig efter den ortodokse befolknings opfattelse af, hvordan de bør være.

Men det seneste tiltag med at kønsopdele nabolagets fortove, så mænd går på den ene side og kvinder på den anden, vækker heftig debat og modstand fra byens sekulære, der nu også har fået Israels højesteret til at erklære fænomenet for ulovligt.

Blandt den ortodokse befolkning, der udgør omkring en tredjedel af byens 750.000 indbyggere, er der bred opbakning bag kønsopdeling. En række af de offentlige busser, der kører gennem kvarteret, er således fortsat kønsopdelte, selvom højesteret også har underkendt det tiltag. Hvad angår de kønsopdelte fortove, er der på nogle af strækningerne også hængt stof op mellem fortovene, så mænd og kvinder undgår at se hinanden.

"Hvis de ortodokse mænd i Meah Shearim anser det for nødvendigt at hænge klæder op for ikke at blive bragt i en situation, hvor de ser en smuk dame og på den måde bliver seksuelt opstemte, mener jeg, at de har brug for akut psykologhjælp. Jødedom taler på ingen måde om sådan en opdeling mellem kønnene. Tværtimod," siger Zohar, en ung israelsk mand, der studerer religionsvidenskab på Det Hebraiske Universitet.

"Jerusalem er ikke Teheran" stod der på skiltene, da en gruppe sekulære jerusalemitter i går demonstrerede mod opdelingen.

"I Iran kan mænd og kvinder i det mindste gå på det samme fortov. Det her minder mere om talebanske tilstande," sagde en af demonstranterne, David.

allan@k.dk