Nej, mener overlæge Morten Frisch

Overlæge Morten Frisch. - Foto: Arkiv

Overlæge Morten Frisch har i flere år kæmpet mod religiøs omskæring af drenge. Han mener, omkskæring krænker drengens ret til selv at bestemme over egen krop

Omskæring skal vente, til drengen er voksen og selv kan beslutte, om han vil omskæres. Aldersgrænsen kan diskuteres, men det er et spørgsmål om at respektere barnets ret til en sund og intakt krop. Hvis en sund, voksen mand ønsker at blive omskåret, hvad enten det er religiøst, kulturelt, eller kosmetisk begrundet, er der naturligvis intet til hinder for operationen.

Hvorfor er det så vigtigt, at barnet selv kan bestemme?

Fordi der ellers er tale om et overgreb på et værgeløst menneske. Trods de små anatomiske forhold er vi ikke i småtingsafdelingen. Ved omskæring bortskærer man væv, der er så rigt besat med følenerver som intet andet sted på kroppen, bortset fra fingerspidserne og læberne. Det er forbudt ved lov at lave selv den mindste tatovering på børn, men man må stadig gerne bortoperere en ekstremt følsom del af drenges kønsorganer. Dette er dybt irrationelt og opretholdes kun, fordi ingen politikere orker at tage konflikten med de grupper, som foretager drengeomskæring. Selv den mindste pigeomskæring er ved lov forbudt i Danmark, og drenge bør nyde samme omsorg og lovmæssige beskyttelse mod overgreb, som piger gør.

Men skal forældrene ikke selv kunne bestemme over deres børn, som de kan i andre tilfælde?

Ikke her. Omskæring strider mod FNs børnekonvention om at afskaffe traditionsbundne ritualer, der skader børn. Men det er klart, at hvis der er noget galt med drengens forhud, skal det bringes i orden. Jeg er kun imod rituelt eller religiøst betinget omskæring.

Men der er jo mange operationer, som forældre beslutter, at barnet skal have. Hvorfor er lige omskæring så stort et problem?

Der findes ingen tilsvarende situationer, hvor man opererer, uden at barnet er sygt eller kosmetisk afvigende. Det kan ikke være rigtigt, at vi i Danmark skal betragte det som en operationskrævende abnormitet at være født med forhud. Generelt skal vi selvfølgelig lade forældre beslutte de allerfleste ting på deres børns vegne. Men vi har også et princip om, at ethvert menneske har sine ukrænkelige individuelle rettigheder. Jeg mener, at det er på tide, at vi tillægger drenges ret til en intakt krop større vægt end forældres religiøst eller kulturelt betingede ønske om, at sønnikes penis skal ligne farmands.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk