Kristne homoseksuelle søger netværk

Flere netværk og mere rådgivning skyder op til mennesker, der både vil holde fast i deres kristne tro og deres homoseksualitet. -

Homoseksuelle fra den kirkelige højrefløj søger i stigende grad en række nye netværk, foreninger og rådgivning, hvor det er i orden at være homoseksuel og kristen

Flere netværk og mere rådgivning skyder op til mennesker, der både vil holde fast i deres kristne tro og deres homoseksualitet. Det er hovedsageligt homoseksuelle fra den kirkelige højrefløj, som Indre Mission og Luthersk Mission, hvor homoseksualitet anses som forkert og syndigt, der søger til de nye miljøer.

Et af de nyeste initiativer er Kirkens Korshær, der har dannet foreningen Akcept på baggrund af en henvendelse fra flere biskopper med Erik Norman Svendsen fra Københavns Stift i spidsen. I Akcept sidder 17 korshærspræster, hvoraf 14 er præster i folkekirken, klar til at rådgive kristne homoseksuelle. Rådgivningen har nu eksisteret i halvandet år og har i alt haft kontakt til 25 homoseksuelle, viser en opgørelse, som Akcepts koordinator og korshærspræst Jørgen Ingberg Henriksen har lavet.

Vores formål er at få deres kristne identitet og homoseksuelle identitet til at harmonere. For desværre har nogen oplevet en manglende støtte, hvor de kommer fra. Derfor har de smidt kristendommen ud, ligesom man har smidt barnet ud med badevandet, siger Jørgen Ingberg Henriksen.

Han peger på, at det for mange kan være et meget stort problem at være kristen homoseksuel.

Læs også: Kristen, homoseksuel og syndig?

Det er ofte en kæmpe overvindelse at leve med begge identiteter, hvis man kommer fra et miljø, hvor man læser Bibelen bogstaveligt. For her står der, at det betyder Helvede, hvis du ligger i med en af samme køn. Og det er man rædselsslagen for, siger han.

De fleste har en folkekirkelig baggrund, og mange er også aktive i Indre Mission, Luthersk Mission eller KFUM og KFUK.

Det samme er de, som henvender sig til foreningen Kristen og Homo en nydannet forening, der arrangerer netværk, weekendture og kirkegang. Foreningen har kontakt til 50 homoseksuelle kristne, og ifølge formanden, Anton Kristian Pihl, har mange levet et liv i splittelse, fordi de ikke kan forene deres homoseksualitet med deres tro i de kristne miljøer, de kommer fra.

Jeg kender til frygtelige historier om denne dybe indre splittelse og mangel på ærlighed, der kan gå og nage i en, så man ikke kan stå på egne ben i et liv med selvværd. Det kan føre til depression og selvmishandling, siger han.

Frikirken Markens Liljer, der særligt er for homoseksuelle og har eksisteret siden 1968, har fordoblet antallet af kristne homoseksuelle på sin mailliste. Og gruppen Homo og Tro under Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske kan samle op mod 40 troende til deres tros-arrangementer.

En af de foreninger, der derimod oplever en dalende interesse, er Basis under foreningen Agape. I 15 år har Basis rådgivet kristne homoseksuelle, der oplever deres seksualitet som problemfyldt. Men i dag får Basis kun omkring fire nye henvendelser om året, forklarer Jacob Winther, formand for Basis. Det skyldes blandt andet de nye tilbud til homoseksuelle, mener han.

Indre Missions formand, Anders Dalgaard, er ked af, hvis nogen føler sig nødsaget til at forlade dem.

Men der kan godt være noget naturligt i, at bøsser og lesbiske søger fællesskaber, der accepterer deres livsmønster, siger han.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk

Flere netværk og mere rådgivning skyder op til mennesker, der både vil holde fast i deres kristne tro og deres homoseksualitet. - Foto: Arkiv