Flertal: Kristne har ikke en højere etik

Kors, krucifiks, krucifix, himmel, sky, sol Foto: .

MED AFSTEMNING 80 procent af danskerne mener, at kristne ikke har en højere etik end andre mennesker. Det får teologiprofessor til at efterlyse en ny kristen etik

 
 
Folkekirkemedlemmer ville næppe i 2011 kunne svare på, hvad der er kristen etik. Begrebet en særlig kristen livsførelse eksisterer stort set ikke længere i folkekirken, og folk forventer heller ikke, at der forventes noget særligt af dem.

Det siger professor, dr.theol. Svend Andersen fra Aarhus Universitet i en kommentar til, at en meningsmåling fra YouGov viser, at kun 11 procent af danskerne mener, at kristne mennesker har en højere etik end andre. 80 procent mener, at det har kristne ikke.

LÆS OGSÅ: Selvfølgelig er der en specifik kristen etik

I gamle dage formanede præsten menigheden til en kristen livsførelse, og den del af forkyndelsen er nærmest forsvundet, siger han.

Og det er ikke en beklagelse.

Kristne er ikke bedre mennesker end andre. Og jeg tror, at der svares sådan i undersøgelsen, fordi svarerne tænker på de konkrete kristne, de kender eller har hørt om i medierne, snarere end en viden om, hvad den teologiske kristne etik indeholder. Og den lægger barren højt med blandt andet altid at vende den anden kind til, siger Svend Andersen.

Til gengæld spekulerer Svend Andersen over, hvorvidt man i dag kan udvikle en kristen etik, der passer i et moderne samfund.

For kristendommen vander ud uden en etik. For det er helt essentielt i kristendommen, at den kommer til udtryk i ens livsførelse. Ikke som en væren bedre end andre, men fordi troen skal have frugter af blandt andet gode gerninger.

Svend Andersen vil ikke selv sætte ord på, hvordan en moderne kristen etik i givet fald skulle se ud. Men han peger på den nye bønnebog Himlen i mine fodsåler, der netop er udgivet, som et eksempel på et skridt på vejen.

Bøn er en del af trospraksis og ud over det fælles fadervor i gudstjenesten, siger Svend Andersen.

Biskop Kjeld Holm fra Aarhus Stift er langtfra enig i, at man overhovedet kan udføre meningsmålinger om etik.

Det er umuligt at svare på, for etik handler alene om, hvordan den enkelte forholder sig til verden og til sine medmennesker, siger biskoppen.

Biskoppen er sikker på, at K.E. Løgstrup, som er en af de såkaldt fire store aarhusteologer fra det 20. århundrede, ville ryste på sit kloge hoved over etik som meningsmåling. Han mente i øvrigt ikke, at der kunne udskilles en særlig kristen etik.

Ens etik kommer på en prøve, hvis man kaldes ud i konkrete livssituationer. Så er det ligegyldigt, om man er kristen eller ej. Måske er det den kristne, der svigter, og ateisten, som ikke gør det. Eller omvendt, siger Kjeld Holm.

En lignende undersøgelse fra Pew Forum i USA fra 2008 viser, at 51 procent af amerikanerne mener, at kristne har en bedre etik end andre.

benteclausen@k.dk