Riv tæppet væk under menneskehandelens bagmænd

Vi kan stort set løse problemet med menneskehandel ved at gøre det helt legalt at komme til Danmark og sælge sex. Udgiften til rejsen minimeres derved, og ingen behøver så at komme i kløerne på de kriminelle ”rejsebureauer”, skriver Susanne Møller, der er talskvinde for sexarbejdernes interesseorganisation i Danmark. – Foto: Annett Bruhn.

Lad de udenlandske prostituerede arbejde legalt her

Danmark har netop været vært for en konference om migrante sexarbejdere. Den var arrangeret af Christian Groes-Green og samlede forskere fra mange lande.

Det, vi kalder menneskehandel, handler ikke om, at mennesker bliver handlet, siger forskerne. Der er ikke tale om tvangsprostitution, og det er i det hele taget yderst sjældent, at der anvendes vold og tvang i disse sager. Derimod handler langt de fleste sager om illegale migranter, der bliver udsat for berigelsesforbrydelser i deres forsøg på at komme til Danmark og arbejde.

De migranter ,som man kalder ofre for menneskehandel, stifter gæld for at få mulighed for at komme til Danmark. Hvis det var legalt at komme til Danmark og arbejde, skulle de bare betale rejsen. Men fordi det er illegalt, skal de ud over billetten betale for falske papirer og hjælp til at blive smuglet ind i landet. Der bliver taget ågerpriser for alle tre dele.

Derfor kommer rejsen fra for eksempel Nigeria (som vel skulle koste et par tusinde kroner) til at koste en gæld på måske 30-40.000 kroner til hjælperne. Det er en gældsfælde, som det er svært eller umuligt at komme ud af igen.

Langt det meste af det, som vi kalder menneskehandel, eksisterer, fordi vi har gjort det illegalt at komme til Danmark og arbejde. Vi har selv skabt grundlaget for den kriminelle udnyttelse af kvinderne.

Vi kan løse problemet langt hen ad vejen ved at gøre det helt legalt at komme til Danmark og sælge sex. Udgiften til rejsen minimeres, og ingen behøver at komme i kløerne på de kriminelle rejsebureauer.

Ifølge statistikken fra Center Mod Menneskehandel kommer 90-95 procent af de potentielt handlede til Danmark for at sælge sex. Og 85-90 procent af de potentielle ofre kommer fra lande uden for EU. De skal have en arbejdstilladelse, men man kan ikke få arbejdstilladelse til prostitution.

Det vil sige, at vi kan fjerne majoriteten af problemerne vedrørende menneskehandel ved at gøre det legalt at rejse til Danmark for at sælge sex. Ved at gøre det muligt at få arbejdstilladelse til prostitution i Danmark.

Hvis de udenlandske sexarbejdere kan arbejde helt legalt i Danmark, vil de også kunne indgå skriftlige aftaler for eksempel med det bordel, hvor de skal arbejde. Som det er nu, indgås der oftest mundtlige aftaler, så der ikke er beviser på ulovligheder, og det stiller de udenlandske sexarbejdere i en sårbar situation.

Forskerne på konferencen afkræftede myten om, at de udenlandske sexarbejdere er hjælpeløse ofre. De har tværtimod valgt at gøre noget aktivt for at komme ud af fattigdommen i deres hjemland. De rejser typisk udenlands for at kunne sende penge hjem til deres familie. Forskerne hører for eksempel ofte den begrundelse, at kvinderne ønsker at hjælpe deres yngre søskende og børn til bedre muligheder, end de selv har haft.

Når det netop ender med at være sex, de tjener penge på, så er det, fordi de fravælger andre ufaglærte fag, hvor illegale immigranter ofte bliver underbetalt og endnu dårligere behandlet.

Det er ikke lykken at forlade familie og børn i hjemlandet for at tjene penge i et fremmed land som Danmark. Og at det mange steder er kvindernes ansvar at trække familien ud af fattigdom, kan undre os. Men man må beundre det mod, der ligger bag beslutningen. I stedet for at lade stå til forsøger de at gøre noget for at skaffe dem selv og deres familie bedre levevilkår.

Og hvis man tænker efter engang, så gør de egentlig ingen skade her i Danmark. De ligger ikke det danske samfund til last. De finder frem til kunder, som helt frivilligt vælger at købe sex hos dem. Faktisk er de danske sexarbejdere de eneste, der kunne have en grund til at være sure på de udenlandske sexarbejdere. Men det er vi ikke. Vi beundrer disse kvinders mod, og frem for at se dem som konkurrenter, ser vi dem som kolleger.

De udenlandske kvinder, der er strømmet til Danmark de sidste 10-15 år, har overtaget 20-30 procent af vores marked, men det, at der er flere nationaliteter at vælge imellem, har ikke fået flere mænd til at købe sex. Kundernes efterspørgsel efter eksempelvis afrikanske eller thailandske kvinder er begrænset, og det lægger et helt naturligt låg over, hvor mange udenlandske kvinder der kommer til Danmark for at sælge sex.

Der er derfor ingen grund til, at det skal være illegalt at rejse til Danmark for at sælge sex. Der er ingen grund til at smide de migrante sexarbejdere ud af landet. Der er ingen grund til at gøre de udenlandske sexarbejderes problemer større ved, at de skal være her illegalt. Der er ingen grund til at stigmatisere dem dobbelt både fordi de sælger sex, og fordi de er her illegalt.

Susanne Møller,talskvinde for Sexarbejdernes Interesseorganisation,Værnedamsvej 7A,Frederiksberg