Regeringen afviser straf for at købe sex

Hos oppositionen opfattes Helle Thorning-Schmidts forslag om at forbyde køb af sex som et stort skridt i den rigtige retning. SF vedtog allerede i 2005, at partiet arbejder for et forbud mod køb af sex. - Foto: Serge HAOUZI

Socialdemokraterne forslag om at forbyde køb af sex vil blot sende de prostituerede endnu mere i kløerne på bagmænd, mener regeringen

Skrækscenariet er de nye pizzeriaer i Sverige, mener Vivi Kier, De Konservatives socialordfører. Hér ringer man og bestiller en nummer fire, otte eller 11. Men i stedet for bestemte pizzaer får man bestemte seksuelle ydelser. Vivi Kiers pointe er, at en kriminalisering af køb af sex, sådan som Socialdemokraterne nu foreslår, kun vil trække prostitutionen i Danmark endnu længere ud i den dunkle underverden.

– Det løber mig koldt ned af ryggen, når jeg hører om forholdene i Sverige. For mig vil et forbud mod køb af sex kun gøre prostitutionen endnu mere lyssky. Jeg mener, at kvinderne kommer endnu mere i klemme. Det kan jeg slet, slet ikke tilslutte mig, siger Vivi Kier.

Sophie Løhde, Venstres psykiatriordfører, kalder Socialdemokraternes forslag "naivt" og "ualmindelig ugennemtænkt."

– Forslaget er det lette svar, men ikke løsningen. Hvis vi i morgen kunne løse alle problemerne omkring prostitution og kvindehandel, så ville vi ikke tøve et sekund. Men alle erfaringerne viser, at forbuddet ikke er løsningen – det har vi set i Sverige og i Norge, siger Sophie Løhde.

Hun afviser Helle Thorning-Schmidts (S) argument om, at Danmark på grund af forbuddet i Sverige og Norge bliver et fristed for prostitution.

– Hvis det var tilfældet, så skulle vi allerede være blevet et sådan mekka i dag. Der er ingen indikationer for, at fordi vores nordiske naboer har kriminaliseret sexkunderne, så trækker de til Danmark, siger Sophie Løhde.

Vivi Hollænder, sexolog, jordemoder og talskvinde for Seksualpolitisk Forum, mener også, at et forbud vil gøre de mest udsatte prostituerede endnu mere udsatte og lette ofre for bagmænd.

– De prostituerede vil blive nødt til at skjule sig for politiet, som overvåger dem. De vil få flere kriminelle mellemmænd for at skaffe kunderne. De gadeprostituerede vil være nødt til at springe ind i bilerne uden at se kunderne an. Det bliver i det hele taget en meget utryg situation, siger Vivi Hollænder.

Hos oppositionen opfattes Helle Thorning-Schmidts udmelding derimod som et stort skridt i den rigtige retning. SF vedtog allerede i 2005, at partiet arbejder for et forbud mod køb af sex.

– Vi synes simpelthen, at når samfundet bryster sig af at tage vare på de mest udsatte grupper, så harmonerer det ikke med, at man fuldstændig frit kan købe andre mennesker til sex, siger SF's ligestillingsordfører, Pernille Vigsø Bagge.

De Radikale har været stærkt splittede i spørgsmålet, men partiet og især folketingsgruppen hælder mere og mere mod at kriminalisere køberne af sex.

– Der er også bagsider af et sådan forbud, blandt andet at de prostituerede går under jorden og bliver sværere at få fat i. Men ved at kriminalisere køberne får man også bedre mulighed for at få fat på de handlede kvinder, siger De Radikales socialordfører, Anne Marie Geisler.

hoffmann@kristeligt-dagblad.dk

beck@kristeligt-dagblad.dk