Prostitution er blevet mere synlig

De rumænske kvinder udgør nu ofte den største gruppe af udenlandske prostituerede på gaden i København, ...

Den synlige prostitution fra annoncer på internettet og i blade har været støt stigende de seneste år. - Foto: . / Scanpix

Markedet for prostitution har ændret sig ved i større grad at være rykket indendørs på massage-klinikker. Kvinder sælger deres kroppe igennem et stigende antal annoncer i aviser og på internettet, og det gør prostitution i hele landet mere synlig

Lovindgreb og forbud mod købesex er blevet hverdag hos vores skandinaviske naboer. Hvorvidt fraværet af et lovindgreb i Danmark betyder, at vi bliver en magnet for prostitution, er utroligt svært at pege entydigt på. Da meget foregår i det skjulte, er det usikkert, om der er tale om større konkurrence eller om en reel stigning i antallet prostituerede i Danmark. Men den synlige prostitution fra annoncer på internettet og i Ekstra Bladet har været støt stigende de seneste år, fastslår Mogens Holm Sørensen, der er konsulent i Kompetencecenter Prostitution i Servicestyrelsen, der indsamler data på området og rådgiver regeringen.

Den største koncentration af prostitution er i storbyerne. Men i forhold til den geografiske udbredelse, så findes prostitution i hele Danmark. Rigtig mange massageklinikker er synlige på nettet med egne hjemmesider, og der formidles kontakt via internetsider, der rummer annoncer. Mænd køber typisk ikke sex, der hvor de bor, og kvinder på massageklinikker sælger ikke sex, der hvor de bor. Kunderne kører hen, hvor udbuddet er, så markedet kan over de seneste år have ændret sig i takt med, at folk er blevet mere mobile, siger Mogens Holm Sørensen.

Servicestyrelsens registreringer fra hele landet har endnu ikke givet anledning til revurderinger i forhold til antallet af massageklinikker. I de seneste tal fra 2006-2007 formodes der at være fire kvindelige prostituerede bag hver annonce til en massageklinik. Da der var cirka 3200 prostituerede antages det, at antallet af massageklinikker er omkring 800 i hele landet. Og der er registreret en øget synlighed på 25 procent siden 2002-2003 i form af annoncering.

Det er svært at sige, om der er kommet flere prostituerede, fordi det altid har foregået i det skjulte. Men prostitution er i dag helt anderledes organiseret. Den er rykket indendørs fra gadeprostitution til escort- og massageklinikker, siger Mogens Holm Sørensen.

Lektor på Aalborg Universitet Tina Ussing Bømler har forsket i prostitution og talt med prostituerede, som har givet udtryk for, at havde Danmark ikke afkriminaliseret prostitution i 1999, var de aldrig gået ind i faget.

Det havde i så fald haft en præventiv virkning, for det ville stå på deres straffeattest. Har politikerne et reelt ønske om at gøre noget på dette område, skal de kigge på lovgivningen, for den følger ikke opfattelsen af, at dette er et socialt problem, siger Tina Ussing Bømler.

Hos foreningen KFUKs Sociale Arbejde oplever man, at der ofte er tale om kvinder, der har levet som prostituerede i større eller mindre byer rundt omkring i Danmark, siger landsformand Birgitte Graakjær Hjort.

Der er prostituerede, som har haft deres debut i en mindre provinsby, som vi igen og igen ser pludselig rykker op og flytter over hals og hoved til København. Det er der som regel to grunde til, at de gør: Der er flere kunder, og stofferne er billigere. Kort sagt: Det kan betale sig, hvis man har levet som prostitueret i Nordjylland, Vestjylland eller et andet sted, at rykke til hovedstaden. Prostitution som henholdsvis landsdækkende fænomen og storbyfænomen er derfor ikke et enten/eller, men en mere kompleks størrelse, siger hun.

ejlertsen@kristeligt-dagblad.dk